úterý 29. ledna 2019

Sušení banánů v troubě

Tématické fráze: sušení banánů v sušičce jak sušit banány jak usušit banány jak usušit banán sušení banánů sušení banánů v troubě sušené banány v troubě jak sušit banány v sušičce sušené banány v sušičce jak sušit banán jak dlouho sušit banány susene banany recept jak dlouho se suší banán jak sušit. Banánové chipsy tak mohou být křupavé i měkké, zdravé i se spoustou cukru a oleje, dlouhé, krátké a dokonce i rozmačkané - tuto svačinku si př. V každém případě jsou nevhodná vlhká místa, sušení bylinek totiž musí být důkladné a rychlé, jinak by mohly zplesnivět nebo by je mohli napadat různí parazité. Dobře usušené bylinky poznáte podle toho, že při mnutí v rukou se vám budou lámat a drolit. Já, pokud sušila ještě v troubě (teď mám sušičku), tak jsem je sušila hodin, jak píše Eliz, ale pak vypnula, nechala vychladnout a druhý den sušila ještě hodin.


Pak teprve po vychladnutí dávala do velkých sklenic zakrytých ubrouskem, nikdy jsem k tomu žádné koření nepřidávala a moly jsem fakt neměla.

Pokud nechcete kupovat sušené ovoce, které je často přislazené, máme zde podrobný návo jak ovoce usušit v obyčejné elektrické troubě. Sušené chilli papričky se dají používat v mnoha pokrmech a když je usušíte správně, dokonce je můžete ponořením do vody opět rehydratovat. Stačí, když se směrem dolů výrazněji pohne cena nějakého exotického ovoce – například banánů. Sušené banány má rád skoro každý – a důvody obliby jsou různé.


Jaké banány se hodí na sušení. Na sušení se doporučují banány, na jejichž slupce se začínají objevovat hnědé. Sušte v troubě jen pokud musíte, jinak ne.


Nechejte dvířka pootevřená na škvíru - dejte do nich třeba špejly, aby držely.

To zajistí, ale jen suchou skořápku. Na vyschnutí ořechu to chce dlouhý čas. Křížaly rozložte na plech vystlaný pečícím papírem a během sušení je několikrát otočte.


Když se část vody odpaří a plátky či kousky ovoce zaschnou, zvýšíme teplotu na °C, po otočení je dosušíme znovu při °C. Většina roštů má mezery mezi příčkami tak široké, že maso propadne. Skládat maso napříč je sice řešením, ale tímto způsobem se kilo plátků na jeden zátah rozhodně nevejde. K sušení na plátky se hodí nejen citrony a menší pomeranče, ale také limetky: Citrusy nakrájíme na plátky silné přibližně milimetry.


Sušení masa v troubě je o něco složitější. Nakrájená kolečka rozprostřeme do jedné vrstvy na pečicí papír, který jsme položili na plech. Sušíme v troubě při co nejnižší teplotě (o C). Vynikající zimní přípravky se získávají ze sušených melounů a dýní.


V troubě můžete nejen sušit, ale i sušit zeleninu a ovoce. V elektrické sušičce Vypouštění během sušení v elektrické sušičce. Nastavte sušení dle doporučení v návodu k sušičce, a pokud konkrétní suroviny sušíte poprvé, každých pár hodin je zkontrolujte. Usušené houby a zelenina by měly být při stisknutí tvrdé a křehké, ovoce zase kožnaté a pružné (níže u každé suroviny uvádíme, jaké vlastnosti má, když je správně usušená).


Jak poznáte, že je hotovo? Větší množství se suší na platech.

Vyndej maso z dózy, nech okapat ocet a můžeš začít ládovat sušičky. P okud používáš sušičku na ovoce, tak rozprostři maso po platech a dohlédni na to, aby se maso nedotýkalo (kvůli lepší cirkulaci vzduchu). P okud maso sušíš v troubě , můžeš ho zavěsit na háčky nebo přehodit přes nějakou nerezovou.


Troubu přepněte ideálně na horkovzduch a teplotu nastavte na °C. Ještě lepší způsob je použít domácí větrák - maso dejte do trouby (nebo kamkoliv v bytě) a před dvířka postavte zapnutý větrák. Po několika hodinách prohoďte jednotlivé špejle. Používáme-li sušičku, držíme se návodu pro její použití.


Při šušení šípků v troubě nasypeme šípky na drátěnou podložku. Nastavíme teplotu na asi stupňů Celsia a necháme pootevřená dvířka (nebo zapneme větrák trouby). Zpočátku pár hodin při 70°C, posléze při 40°C. Poznámka: Jablka, zbavená jadřinců trubkovým vykrajovačem, lze krájet na kroužky které se pak suší. Je to sice estetické, ale jejich sušení na roštech je neekonomické.


Pokud nevlastníte sušičku hub, můžete se snadno pustit do sušení hub v troubě. Houby je zpočátku vhodné sušit v troubě vyhřáté jen na -°C, pouze tak se nám čerstvé houby zpočátku nezapaří. Zhruba v polovině sušení už můžeme teplotu zvýšit na – °C.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky