úterý 9. srpna 2016

Co je čatní

Ostré čatní dobře doplňuje fádní pokrm a jasnou barvou zdobí stůl. Zatímco v Indii, odkud tato pochutina pochází, se čatní podává výhradně čerstvé, na západě se osvědčilo tyhle směsi podávat již hotové ve skleničkách. Typické čatní je zmes korenia, byliniek a ovocia alebo zeleniny, podáva sa obvykle s karí alebo s vegetariánskymi jedlami.


Co se skrývá pod pojmem rajčatové čatní ? Rajčatové čatní je takové nicneříkající slovo a přitom v sobě skrývá množství zdánlivě nesourodých surovin, které ale ve finálním výrobku nabízejí velmi lahodnou pochoutku, kterou můžeme použít zejména k masům a masitým pokrmům. Je tvořeno zeleninou,nebo ovocem ,které je smícháno s kořením,cibulí, česnekem ,chilli a dalšími přísadami podle receptu.

Tato příloha se vaří a po vychladnutí se dá do skleniček a nechá odležet. Zvláštní směs původem z Indie je na sladko kořeněná rozmačkaná kombinace nejrůznějších pochutin. Proto taky nemá obsahovat konzervační látky. A že je Indie pěkně veliká…Naučte se s námi několik druhů a povyšte podzimní stolování na hostinu par excellence!


Kdybychom chtěli čatní představit někomu z našiců, kdo nemá ani zdání, asi bychom řekli, že je to pikantní ostro-sladko-kyselá marmeláda, kterou je skvělé si dát jako přílohu k masu. A, samozrejme, čatní sa nezaobíde bez rôznych byliniek a korení – koriander, mäta, čili, zázvor, karí, zelené korenie, škorica, klinčeky, kardamón. Fantázii pri ich kombinovaní sa medze nekladú.


Pripraviť si čatní naozaj nie je nič ťažké.

Sladko-slano-kyselo-pikantní marmeláda z červené cibule je naprosto geniální věc, kterou můžete servírovat k masu, sýrům nebo klidně přidejte lžíci do zeleninových či luštěninových polévek, kterým dodá úžasný šmrnc. Je to skôr jednoduchá forma zavárania. Náš horký tip - přidejte trochu cibulády na sýrové chlebíčky nebo do sýrových sendvičů.


Chutney ( čatní ) jsem poprvé ochutnala u své kamarádky Fiorelly. Ona je , zvlášť na tyto marmelády, expert. Když jsme u ní byli úplně poprvé, v jejím krásném podkrovním bytě, na stole se kromě úžasných italských dobrůtek objevila spousta malých skleniček, ve kterých se skrývaly různé varianty jejích domácích marmeládek - chutney. Jeho původ je v indické kuchyni, kde je běžnou součástí mnoha jídel. Obecně se název používá pro husté omáčky, pomocí kterých se dochucuje jídlo.


Příprava je delší, suroviny se vaří do úplného rozvaření. Přes svůj exotický původ si čatní našlo cestičku do českých domácností na sklonku socialistické éry – mlsným jazýčkům nezabránila ani „železná opona“, aby si přes absenci na oficiálním trhu nezačaly čatní připravovat doma pro svou spotřebu. Volba příchutí velmi záleží na použitém koření, a tedy na tom, co vám voní. K nejčastěji používaným patří římský kmín, koriandr, nové koření, hřebíček, zázvor, celý pepř, paprika, hořčičné semínko a česnek. Ideálně je podrťte v hmoždíři, aby se naplno využil jejich potenciál.


Dochutit podle sebe, když je marmeláda kyselá, přidat cukru atd. Pokud chcete ostrou i tuto, přidat feferonku. Naplníme sklenice, raději malé (po přesnídávkách atd.), je lepší otevřít menší dávku, kterou hned spotřebujete, než velkou sklenici, která otevřená nevydrží dlouho, tak jako každá zavařenina.


Ako vymysleli prvé počítadlá na. Kyselost čatní by s nekvalitním hrncem mohla reagovat a výsledná chuť čatní by byla narušena.

Nemluvě o zdravotním riziku. Ze stejného důvodu, jako v předešlém bodě, je lepší používat dřevěné, nebo plastové talíře pro servírování pokrmů s čatní. Marcel Ihnačák – Triky kuchynalidla. A co je úplně nejlepší, třešně nejsou vůbec červivé.


A tak jsem se nechala inspirovat a včera jsem uvařila čatní. Zatím z jedné dávky, protože jsem si nebyla jistá výsledkem, ale už vím, že o víkendu ještě.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky