čtvrtek 5. září 2019

Rtuť zajímavosti

Elektrická vodivost odkapávající rtuti je základem Heyrovského polarografie - povrch kapičky stále. Na vzduchu je rtuť neomezeně stálá, velmi ochotně však reaguje s elementární sírou a halogeny. S některými kovy tvoří kapalné i pevné slitiny – amalgámy. V přírodě se rtuť vyskytuje docela vzácně.


Získává se z minerálu, který se nazývá Cinabarit.

Velká ložiska se nacházejí na jihu Evropy a také v Severní Americe. Průmyslovým znečištěním se rtuť dostává do ovzduší, půdy i vody. Nereaguje ani vodou ani vzduchem.


S mnohými kovy tvoří kapalné slitiny zvané amalgámy. Sloučeniny rtuti jsou velmi jedovaté. Obsahují ji i teploměry.


Do prostředí se dostává i při spalování uhlí v tepelných elektrárnách nebo. Roztávající permafrost na břehu aljašské řeky Sagavanirktok.

Popis, fyzikální a chemické vlastnosti, reakce, základní informace, chemie, výskyt a využití prvku. Co je červená rtuť a existuje vůbec? Rtuť , chemický prvek Hg.


Složení více než výmluvné s léčivými účinky nanejvýš pochybnými. Ale přesvědčení o správnosti zvolených ingrediencí bylo pevné, viz jeden čínský text. Dnes se rtuť se ještě používá čím dál méně jako náplň různých fyzikálních přístrojů – teploměrů (většinou je nahrazována obarveným lihem) a barometrů na měření atmosférického tlaku (stále více jsou nahrazovány aneroidy bez kapalné rtuti).


Ještě v nedávné době bylo zvykem udávat atmosférický tlak v. Zlato, latinsky aurum, má chemickou značku Au. Nepůsobí na něj vnější vlivy, nerezaví, je odolné vůči kyselinám, zásadám i solím. Ačkoli rtuť a všechny její sloučeniny jsou známy jako vysoce toxické, byly také považovány za terapeutické po většinu historie.


Jde o neurotoxin, jehož kumulace se v těle člověka projevuje narušením vegetativní a centrální nervové soustavy. Základem složení prvních elixírů dle čínských receptur bylo asi toto: rtuť , cín, sulfid arsenitý, oxid arsenitý, mušle ústřic, uhličitan olovnatý. Některé léky (diuretika, antiseptika, dermatologika) obsahují rtuť nebo její sloučeniny.


Během historie se v permafrostu ukládaly látky z atmosféry, jako je oxid uhličitý, ale také třeba rtuť. Vědci nedávno přišli na to, že trvale zmrzlá půda obsahuje ohromné množství rtuti. V zamrzlé půdě není rtuť nijak zvlášť nebezpečná, permafrost ale postupně roztává a rtuť se dostává do okolního prostředí.


Střípky a zajímavosti ze života ve středověku.

Nos si do něj neutírej a okolo neplivej. Sůl si nabírej jen nožem a nikdy nespi na stole. Zpívej málo, ale raději nikdy.


Následoval často složitý výkla že existuje jakási „ rtuť “ coby základ kovu, odlišná od té normální. Tato zvláštní rtuť měla být prý také červená. Je to velmi komplikovaná záležitost, protože i proslulý kámen mudrců.


Nafta zamrzá, krev v žilách tuhne, moč sotva dopadne.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky