čtvrtek 13. června 2019

Čím leptat sklo

Plochu, kterou budeme leptat , důkladně umyjeme běžnými čisticími prostředky. Na odmaštěné a čisté sklo nalepíme vzor – samolepící konturu. Tam, kde nechceme mít poleptané sklo , oblepíme okolí lepicími páskami.


Přilepte šablonu na místo, kde si přejete mít vzor na sklo. Přetřete leptací pastou šablonu, u jemnějších vzorů si můžete pomoci tyčinkou, která bývá přiložena.

Pasta musí být nanesena jen na místa, která si přejete leptat , pokud se omylem dostane na jiná, ihned je omyjte. Doba leptání je přibližně 5-minut. Použijte 1 lepidlo Pattex. Lepidlo vytváří mimořádně pevný a odolný spoj.


Díky odolnosti vůči vodě, teplotním výkyvům a UV záření je vhodné nejen do interiéru, ale i exteriéru. Všeobecná online poradna - auto moto - dům a byt - zahrada - vaření - zdraví - sport - PC - kutilství - společnost - móda - zvířata. Sklo tak vlastne slúži ako bezpečnostný prvok.

Po čase sa však zašpiní od sadzí, prachu a dymu, čím sa zníži jeho priehľadnosť. Preto je potrebné ho pravidelne čistiť. V dnešnom článku sa dozviete, ako na to. Takto můžeme postupovat s dalšími ulomenými kusy, až je váza zase celá.


Obdobně lze postupovat při lepení ulomených kovových úchytek, držáčků apod. A čím blíže k holandské hranici, tím uniformněji vypadají cihlové domečky i jejich malinkaté předzahrádky, aby po jejím překročení se vesnice změnili v sterilní skanzeny, kde tráva má svou předepsanou výšku, stejně jako živé ploty, a dům, který by snad vypadal malinko jinak než všechny okolo je zřejmě srovnán. Výroba šablony je však výrazně pracnější a déle trvá. Naopak leptání přes vyraženou šablonu je méně syté a nemá ostré kontury. Leptaná plocha na šabloně totiž není úplně odstraněna, ale pouze narušena jehličkami tiskárny.


Pasta tedy na sklo působí daleko méně a kontury písma jsou neostré. Pokud není vyhnutí, sklo bych slepil popisovanými lepidly, musíte sami posoudit, včetně hrozby nebezpečného případného pádu části skla na lidi. Pokud se jedná o staré svídidlo, že kryt se již nesežene, je spousta dnes množností levně koupit jiné a hezčí.


Alespoň se připravíte na malování a budete mít možnost. Můžete mi prosím doporučit, čím je vhodné a jak natřít sklo , tak aby se barva neodlupovala a vydržela co nejdéle bez poškození? Odpověď: Sklo , lakované plasty, pozinkovaný plech, měď a pod.

Zušlechťování skla I - Modernizace nově zřízeného ateliéru PROJEKT OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST MODERNIZACE VÝUKY NOVĚ ZŘÍZENÉHO ATELIÉRU DESIGNU SKLA REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ. TECHNOLOGIE VÝROBY SKLA ING. S parafínem jsem taky nebyl moc spokojenej - trochu se podleptával - včelí vosk k čepeli líp přilne.


Motiv vyškrábu obyčejnou ostrou pastelkou. Pak na vyrytý motiv kápnu několik kapek roztoku HCL a peroxidu vodíku () 1:1. Nechám to leptat asi tak minut - pak ten motiv bude trochu hlubší (asi mm). Na čelním skle, v místech, kam stěrače nedosáhnou, mám skvrny, které nejdou ničím dolů.


Vypadá to na zaschlou směs z ostřikovačů, nebo na minerály z tvrdé vody? Na sklo jsem zkusil čistič Verso od Auto Finesse, technický líh, benzín, směs do ostřikovačů a ocet. Jde to pouze když ryju nehtem, ale je to po. Můžete leptat chloridem železitym FeCi (doporučuji začátečníkům), nebo kyselinou chlorovodíkovou (solnou) s peroxidem vodíku. Kyselina chlorovodíková po častém leptání mědi zezelená a stane se sní chlorid měďnatý, což je také leptací roztok a dá se vněm leptat dokonce líp než v chloridu železitym.


Takové sklo snáší dobře i mechanické namáhání. Pokud si zákazník nevybere ze základní škály a požaduje nestandartní odstín, použije se při výrobě speciální barva. Povrch skla lze pískovat či leptat a vytvářet tak nejrůznější dekory. Ten by neměl třeba plasty leptat , přece jen je ale lepší řídit se rčením dvakrát měř, jednou řež, a před použitím jej důkladně vyzkoušet. Je však třeba mít se na pozoru před rozleptáním lakovaných.


Desku vám doporučuji leptat vzorem dolů, aby mohla odleptaná měď spadat na dno nádoby a uvolňovala tak místo u desky pro čerstvý roztok. Pro tyto účely jsem si vyrobil z kusu plastu malé stojánky, do.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky