čtvrtek 16. května 2019

Druhy kávy arabica robusta

Oba druhy se liší způsobem pěstování, tvarem zrnek, chutí i obsahem kofeinu. Kávovník statný (Coffea canephora), neboli Robusta , pochází ze střední a západní Afriky. Jako druh kávovníku byl však označen až v 18.


Tvoří zhruba světové produkce kávy. Jak je na těchto stránkách již zmíněno, existují dva základní druhy kávovníku, resp.

Přestože každý druh má spoustu odrů zásadní rozdíly mezi těmito druhy zůstávájí u všech stejné. Arabica a Robusta - srovnání. Převládající typ: r - robusta , a - arabica , m - obojí podobně.


Co tedy rozhoduje o tom, jestli v šálku skončí arabica , nebo robusta ? Chuťově přístupnější a komplexnější je jednoznačně arabica. Pěstitelé kávy po celém světě se snaží tuto rostlinu neustále kultivovat aby byla odolnější vůči škůdcům a nesla lepší plody. Díky tomu máme neustále nové druhy vzniklé šlechtěním či křížením.

Rovněž i obsahem kofeinu. Ve skutečnosti je to ale trochu jinak – oba druhy káv mají své přednosti i nedostatky. Proč je tedy arabika „in“ a robusta „out“? Je to především proto, že arabika je aromatičtější, chutnější, jemnější… A také proto, že se na produkci káv ve světě podílí asi čtyřmi pětinami, a má tak.


Zrna z Robusty jsou hořčí a nemají tak výraznou chuť. U arabského druhu se na první úrodu čeká o. Prvý menovaný sa teší o niečo väčšej obľube, oba druhy však majú svoje zásadné postavenie v konzumácii tohto zázračného nápoja. Každý milovník kávy si nájde to, čo mu vyhovuje najviac.


Experimentovať sa však vždy oplatí a ak aj nepatríte k fanúšikom. Ostatná úroda vykazuje vady zrna a spadá do nižších tried. Free Shipping Available.


Oba druhy pak mají ještě několik odrůd a poddruhů, takže svět kávy je po prozkoumání mnohem složitější než na první pohled. Oba druhy jsou velmi odlišné a pokud budeme hledat rozdíly, od pěstování až po chuť v šálku, najdeme jich opravdu mnoho. Druhy kávy arabica robusta Robusta sa radí medzi lacnejšie a menej kvalitné kávy. No je tu ešte jedna ďalšia.


Prečítajte si niečo o druhoch kávy a ich špecifikách.

Kde sa pestujú, akú majú chuť a ako sa od seba líšia, sa dozviete v článku, ktorý sme pre vás pripravili. Káva a odrody kávovníkov. Druhy kávovníkov však majú rozličné podmienky pre pestovanie, no teplé podnebné pásmo je základom pri všetkých. Rozdelenie kávy podľa pôvodu.


Jej chuť je na rozdiel od robusty jemnejšia. Na pestovanie kávy na plantážach sa využívajú tri základné druhy kávovníka a to Arabský kávovník, Robusta a Coffea Liberica. Rastie vo vysokých nadmorských výškach a je menej odolný voči škodcom a chorobám.


Taktiež je veľmi citlivý na mráz.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky