úterý 7. května 2019

Kvašená zelenina ve sklenici

Zelenina pustí šťávu a začne být trochu cítit, to je v pořádku, je to znamení, že probíhá mléčné kvašení. Nechte – dní kvasit a pak jí dejte do lednice, tím se kvasný proces zastaví. Je důležité, aby zelenina byla ponořená ve šťávě. Takto uskladněná vydrží v lednici i několik měsíců.


Zdravím Zdeni po nějaké době.

Mám doplňující info, kvašená zelenina může být na okně bez přímého sl. Takže podle tohoto zdroje jsem zelí umístila správně. A s tou teplotou naprosto souhlasím, mělo by být tepleji, ke skladování určitě nižší. Nejvhodnější je konzumovat ji denně v malém množství, buď jako přílohu k jídlu, nebo jako součást salátů, kterým dodá nezaměnitelnou chuť.


Je to prostě mňam mňam. Ve vodě rozmícháme sůl s cukrem a tímto nálevem zalijeme zeleninu ve sklenici. Nahoru položíme zbylé tři listy zelí, aby byly po celé ploše zeleniny.

Nakonec zeleninu stlačíme rukou, aby byla zelenina celá ponořená. Zatížíme těžkou sklenicí, přes kterou natáhneme sáček a utěsníme gumičkou. Věděli jste, že kvašením se v syrové zelenině zvyšuje obsah některých vitamínů?


Domácí příprava přitom není nijak složitá. Chce to trošku cviku a experimentování, ale výsledek stojí za to. Rychlokvašená zelenina je křehká, křupavá a nabitá vitaminy, minerálními látkami a enzymy. Právě ona vám (malá miska denně či obden) zajistí přísun potřebných látek především v zimních měsících až do jara, kdy zdroje čerstvé tuzemské zeleniny jsou omezené (dovážená zelenina je dražší a často bez chuti). Takto kvašené zelí a zelenina vůbec by měly správně “dozrávat” ještě pár týdnů v chladu, aby vše řádně změklo.


Myslím ale, že to nevydržíte a sklenice otevřete mnohem dříve. Protože kvašená zelenina ve sklenici chutná opravdu božsky. Dlouho a krátce kvašená zelenina. Zelí kysá v sudech několik týdnů, než je hotové.


Kvašená zelenina , kterou všichni známe, je dlouho kvašená. Kromě toho jsou pickles bohaté na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšují imunitu, pomáhají vylučovat toxiny z těla, bojovat proti únavě, snižovat vysoký tlak a tak dále. Přes zimu je tedy kvašená zelenina více než důstojnou.

Pokud ve sklenici ucítíte cokoliv jiného než kvas nebo si všimnete, že zelenina začíná plesnivět, vyhoďte ji. Znamená to, že ve sklenici působily mikroorganismy, které tam neměly co dělat – možná jste použili špinavý nůž nebo víčko. Na fotkách je zeleniny zbytečně málo, ale neplánovaně jsme druhou šišku snědli k včerejší večeři.


Zelenina začně během fermentování pouštět další štávu a tak by mohla přetéci a vy byste přišli o enzymatickou tekutinu, která by pak scházela při skladování. Odporúčam skonzumovať, tak asi do konca februára. Pokud během kvašení ubude ve sklenici tekutina, doplníme ji vlažnou vodou svařenou se solí v poměru g soli na litr vody.


Až je zelenina dostatečně zkvašená, skladujeme ji v chladu do 10°C. Snad nikomu není potřeba představovat kysané zelí nebo okurky rychlokvašky. Dobré je ale představit si i další druhy zeleniny, které snadno necháte doma ve sklenici zkvasit, a pomalu každý týden si tak můžete dopřávat jinou kvašenou dobrou plnou vitaminů, enzymů, probiotik i vlákniny. Zatížíme menší sklenicí naplněnou vodou (menší sklenici vložíme do větší sklenice s pickles a listem a sklenicí trochu zatlačíme, aby byla zelenina ponořená ve vodě), těžítkem na pickles nebo kamenem. Necháme v pokojové teplotě kvasit 5-dnů.


Ve sklenici rozpusťte ve litrech studené vody 30g soli. Zelí nasypte do nejméně litrové nádoby z inertního materiálu (sklo, porcelán , kamenina apod.) Zalijte osolenou vodou tak aby bylo ponořené. Zatižte talířem a nechte stát při pokojové teplotě, aby začalo pomalu kvasit. Bylo psáno hodin, ale nechala jsem den a.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky