V počátku kvašení produkují bakterie v zelí značné množství oxidu uhličitého a jiných plynů. Touto šťávou budeme zelí zalévat v naplněných sklenicích. Odstáté zelí naplníme do sklenic, každou vrstvu pořádně natlačíme do sklenic a téměř po okraj dolijeme puštěnou šťávou.
Uzavřeme víčkem omnia a dáme na tácek na teplé místo. Kysané zelí ve sklenici podáváme jako přílohu.
Samozřejmě se bavíme o nekonzervovaném mléčně kvašeném zelí , které je ale v obchodech velmi těžké sehnat. Pokud si tedy chcete připravit tuto vitamínovou bombu nebo zpracovat hlávkové zelí ze zahrady, vyzkoušejte náš recept na zelí kvašené ve sklenicích. Kvašené zelí je známé pro svůj blahodárný vliv na lidské zdraví.
Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Mira Stane se, ale většinou je to proto, že bylo ve sklenicích málo té zelné vody. Mi se stalo z 20kg mi stmavly sklenice.
Dnes jsem otevřela ještě z loňska a zelí je krásně bílé. Pokud sklenici hned nespotřebujeme, je dobré do ní dolít studenou vodu a zbytek zelí pořádně stlačit.
Jednotlivé vrstvy zelí pěchujeme tloukem nebo šlapáním, aby ze suroviny odešel vzduch a uvolnila se zelná šťáva. Ta také brání přístupu vzduchu při kvašení. Je však třeba zelí zatížit, aby bylo stále potopené. Povrch přikryjeme vhodným víkem a zatížíme čistým kamenem. Můžeme použít i šroubovací víčka.
Používám i šroubovací víčka, nemám s nimi žádný problém. Vloni sklenic, letos už je naloženo :-). Poznámka k receptu na kysané zelí ve sklenicích Do sklenic můžeme přidat křen, cibuli, zázvor nebo jablko. Na povrch zelí můžeme vložit kousek chlebové kůrky, která urychluje mléčné kvašení. Potom budeme mít zelí hotové dříve.
Už po pár dnech se začnou víčka vydouvat, ve sklenicích to bublá a po stranách mírně vytéká šťáva. Jakmile víčko zase splaskne, je první a nejbouřlivější kvašení u konce. Když víčka klesnou přeneseme sklenice na chladné a tmavé místo a necháme ještě dokvasit. Už po třech či pěti dnech můžete pozorovat, jak se víčka vydouvají, ve sklenicích to bublá a po stranách mírně vytéká šťáva.
Máte doma naloženo kysané zelí ? Pak určitě netrpělivě čekáte, až bude tak akorát pro konzumaci.
Zelí je křupavé a moc dobré. Možná už ho máte hotové a užíváte si skvělé chuti a mraků vitamínů, jichž je teď v zimě poněkud méně. V zelí jich mimo jiné najdete mnohem více než ve většině chemicky ošetřeného ovoce v supermarketech!
Kvašení zeli recepty, které budete milovat. V tom případě je nejlepší svařit vodu se solí a po vychladnutí ji do soudku přilít. Při kvašení zelí může dojít k tomu, že není dostatek šťávy v soudku.
Poměr je asi g soli na litr vody. Doba kvašení zelí je závislá na kvalitě sklepa nebo jiných prostor, ve kterých máme soudek uskladněný. Při nakládání má mít zelí teplotu asi °C a po dobu kvašení , která trvá 4–týdnů, teplotu 12–°C. Po dobu kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Dobrý den,potřebovala bych poradit.
Kadečku před použitím vymývám a vypřuji horkou vodou,taktéž kámen i prkénka. Poradí mi někdo,co s tím,děláme to léta a pořád.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.