pátek 1. února 2019

Znojemské rychlokvašky

Znojemská okurka, družstvo. Nálev na znojemské dia rychlokvašky. Sezona okurek a barevné letní zeleniny je právě na vrcholu.


Nemáte-li rádi saláty, nebo vás nebaví je chystat, můžete téměř vše ze zahrádky naložit. Ty nejlepší recepty na nakládané okurky přinesla středeční příloha DOMA DNES deníku MF DNES. Recept na rychlokvašky s dvojími listy, křenem a koprem. Na tento typ rychlokvašek si připravíme litry vody, kg okurek, g soli, kusů vinných a kusů višňových listů, kusů celého pepře, kusů nového koření, dva listy bobkového listu, nakrájená kolečka křenu, dvě květenství a dvě snítky kopru.


Už dva roky dělá rychlokvašky. Od tohoto týdne se může pochlubit tím, že má nejlepší Vašáky ve Znojmě. Recept jsem dostala od maminky svého manžela, která ho zdědila také po své tchýni,“ vypráví mladá paní. Rychlokvašky krok za krokem, za dní si budete pochutnávat.


Každý výrobce kvašáků má svůj recept, o kterém tvrdí, že je nejlepší. Vše záleží na individuální chuti. Nutné jsou pouze okurky, voda a sůl.


V redakci magazínu DOMA vyzkoušeli variantu na snímcích a byli nadšeni. Později jsem zjistila, že tento recept na mléčně kvašené okurky není zas tak známý. Potřebujeme: l octa, dkg soli, tablet sladidla, pepř, nové koření a hřebíček. Za hodin můžeme rychlokvašky jíst. Chutnají jako znojemské okurky.


U nás byl na rychlokvašky expert muž, já na ně mám doposud extra kameninovou nádobu s víkem po babce, kde prostě holky zůstaly a každý si vybíral dle libosti. Děláme stejně jako mika. Aha, dáváme ještě bobkový list cca kousky. Jak si poradit se zavařováním okurek. Nálev: litry vody litr octa dkg cukru písku dkg soli tablet sacharinu lžíce hořčičného semínka.


Postup: Do klasické sklenice (litru) vložte celý pepř, nové koření, hřebíček, kousek bobkového listu, kolečka mrkve, 2-kolečka křenu, kousek cibule, snítku kopru. Okurky skoro znojemské. Nejrozšířenější jsou v české, slovenské, polské a ruské.


Nakládané okurky jsou klasický pokrm mnoha kuchyní. Oblíbené „ rychlokvašky “ Příprava tzv. Větší okurky propícháme vidličkou, vložíme je nejlépe do speciálního kameninového hrnce na „ rychlokvašky “, prokládáme koprem a oloupanými stružky česneku. Pak je zalijeme převařenou vodou se solí.


Typický pojem, typický produkt a tak trochu nostalgie, to jsou nepochybně nakládané či kvašené okurky, v jejichž přípravě jsme byli vždycky mistry. Na nakládání se uplatňují malé domácí polní okurky, jejichž sezona je poměrně krátká. Díky své pevné, nevodnaté dužnině jsou vhodné zejména k této úpravě.


Domácí kuchyně za nízkou cenu až domů. Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Na rychlokvašky jsou ideální velké, klidně i přerostlé okurky, které je zapotřebí na několika místech propíchat vidličkou.


Pak se naskládají do nádoby, prokládají se koprem a vinnými listy. Jako zálivka slouží jen silný solný roztok. Do litru horké převařené vody necháme rozpustit lžíce soli a promícháme. Když nakládané okurky, tak jedině znojemské Maková panenka 15. Receptury na ty pravé, nefalšované a nejlepší okurky se liší nejen vesnici od vesnice, ale dokonce i dům od domu.


Recepty na láky se dědí z generace na generaci doslova jako rodinné stříbro. Jiřina Blažejová, Luka. Mezitím do hliněného hrnce nebo do soudku skládáme ve vrstvách propíchané okurky, vinné listy, kopr a kolečka česneku.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky