středa 27. února 2019

Jak nasadit topůrko na sekeru

No, spíš bych se snažil nasadit sekeru na topůrko než opačně, ale každý má svůj způsob. Především bych se ale snažil před zamýšlenou operací nenechat topůrko navlhnout, předpokládám že jde o topůrko dřevěné a dřevo, jak známo ve vlhku nabývá na objemu. Jak nasadit topůrko na sekeru ? Topůrko na sekerku se nasazuje tak, jak píše Ann, a to z důvodu, aby se klínek, který je nezbytný k upevnění, roztáhl a tím zamezil spadnutí sekerky z topůrka.


Jako klínek použij tvrdé dřevo nebo kovov. Před nasazením kladiva, sekyry nebo smetáku topůrko či násadu po celém obvodu poklepejte kladivem. Výhody moderních kompozitových topůrek a násad na nářadí jsou nesporné. Film bol natočený v rámci s. Patří mezi ně nízká hmotnost, dobré vyvážení, odolnost vůči vlhku i mechanickému poškození a skvělá ergonomie. Jednou z mála nevýhod je pak obvykle vyšší cena a také fakt, že zvláště u seker nelze až na výjimky koupit topůrko samostatně.


How to Make Deep Reach C Clamps All Wood only $Extreme Strength - Duration: 35:47. Jak ji ale dostat ven, aby bylo možné nasadit násadu novou? Násada je už stará nebo opotřebená. Jsme na chalupě, nemáme s sebou moc nářadí nebo svěrák a vrtačku, abychom násadu odvrtali nebo jinak vyklepli.


Když je stará a zarostlá do materiálu, ani by se nám to nemuselo podařit. Občas bývá například topůrko. Jednou či dvakrát se vám jej podaří zkrátit, ale pak už to najednou nejde. Ať je to kladivo nebo sekera, dříve či později při častém užívání se vám původní topůrko ulomí.


A pak holt musíte opatřit buď nové nářadí, nebo sehnat či udělat nové topůrko na sekeru místo toho původního. Podstatné je, abychom oblouk ostří měli rovnoměrný a bez lomů. O tom se můžeme jednoduše přesvědčit, když ostří sekery omalujeme na papír.


Na kresbě obrysu ostří je vidět i ten nejmenší nedostatek. Linii ostří opravíme pilníkeobrázek z archivu ireceptar. Autor: Archiv ireceptar.


Topůrko si začneme zužovat až do chvíle, kdy se nám ho podaří nasadit na okraj oka. Tato část trvá nejdéle – klidně i minut, pokud to děláme opatrně a pečlivě. Pak si sekeru opět vypodložíme a topůrko do sekery mírně naklepeme. Vždy tlučeme do topůrka, nikdy do železné sekery – je totiž snadné ji mlácením.


Po ukončení broušení je nutno sekeru osušit. Potřebná ostrost tohoto pracovního nástoje záleží na účelu jeho využití. Na tvrdé dřevo se spíše hodí široká sekera s tupým břitem. Naopak na jeho měkčí druhy bude ideální úzká a ostrá. Sekeru podepřeme dvěma dřevěnými špalíčky a zatlučeme nové topůrko do ucha sekery, tak že malá část topůrka vyčnívá z druhého konce sekery.


Souhlasím s vámi že nejlepší topůrko je vyrobené truhlářem nebo pokud je kutil zručný a má prostředky tak si jej vyrobí sám. Já je pro svoji potřebu vyrábím doma. Ale na velké a těžké sekery kupuji.


Tak jsem vyřešil trochu úpravu pokud nejsou leta u jasanu zrovna podle mě. Pokud jsou leta na topůrku. Ja som panelákový človek a za doterajší život som nepotreboval nasádzať krompáč na porisko. Je to blbé dať sem takúto otázku ,ale na nete som vážne nič nenašiel.


Viem nasadiť porisko na kladivo, sekeru , lopatu motyku a hrable ,ale krompáč bodov. Na výrobu nového som použil brezu, ktorá je jedným z tradičných materiálov na výrobu porísk v severských krajinách. Na odpílenie brezovej metrovice som použil oblúkovú pílu. Drevo by malo byť o niečo dlhšie než bude samotné porisko, to sa neskôr skráti do požadovanej dĺžky.


Nasledovalo rozštiepenie dreva na dve polovice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky