pondělí 4. února 2019

Domácí celozrnné rohlíky

Můj pokus o zdravou fit verzi z celozrnné mouky se povedl hned napoprvé, a to i když jsem použila sušené droždí, se kterým je celý proces o trošku rychlejší, protože se nemusí čekat na vzejití kvásku. Začínáme na širší straně. Celozrnné rohlíky necháme na plechu ještě tak půl hodinky kynout.


Pomažeme vajíčkem a posypeme semínky nebo mákem. Celozrnná mouka je výživově mnohem hodnotnější než klasická bílá mouka. Domácí celozrnné rohlíky Hodnoceno: 14x. Pečení z tohoto druhu mouky má svá specifika, absorbuje více tekutiny, takže jí musíte přidat o něco více než v kla. Recepty na celozrnné a tmavé domácí pečivo.


Báječné celozrnné housky za pár korun. Konečně dost slunečnicových semínek na rohlíku. Sehnat opravdu celozrnné pečivo v běžných prodejnách bývá kumšt.


Domácí celozrnné rohlíky

Zkuste si celozrnné rohlíky upéct doma. Není to nic těžkého, jen je třeba počítat, že rohlíky z celozrnné mouky budou hutné. Představují ideální a dostupnou přílohu k mnoha potravinám a jídlům. Výživová hodnota a chuť kupovaných tukových rohlíků není nijak valná, proto se hodně lidí pouští do domácí výroby, která je překvapivě velmi snadná.


Ahoj Martino, rohlíky vypadají skvěle, zrovna peču ze špaldové celozrnné mouky a polohrubé - tak půl na půl - bagety. Peču často, jak chléb, rohlíky , veky, bagety i ciabatty. Je to hned pryč (což mě těší : )).


Domácí celozrnné rohlíky

Jen mám malinkou námitku. Nepoužívám oliváč, ale zásadně jen a pouze sádlo. Výborné křupavé rohlíčky. Marmeláda z čerstvých brusinek. Potom rohlíky nebo jiné tvary potřeme vlažným mlékem.


Sypeme semínky solí, kmínem nebo necháme jen tak bez ničeho a pečeme ve vyhřáté troubě na 2- 2°C -minut. Na dno dáme kastrůlek s vodou, aby se v troubě vytvořila pára. Mám k tomu tři dobré důvody: Jednak jsou takové domácí rohlíky proklatě snadné, jednak se seznam potřebných surovin dá odškrtat v každé kredenci a ten třetí důvod už jsem samou nedočkavostí zapomněla.


Když pečete s láskou, pozná se to na první ochutnání. Pečlivě vybíráme ta nejlepší zrna, ze kterých vyrábíme mouku, na jejíž kvalitu se můžete spolehnout při každodenním pečení a vaření. Hm, tak se mi bagetky nějak moc nepovedly. Rohlíky jsou moc dobré!


Dělala jsem je ze sušeného droždí a jsou trochu. Krok 1: Den předem (zhruba až hodin před plánovaným zaděláváním těsta) nachystejte záparu a poliš. Směs semínek a vloček (náš výčet berte jako inspiraci, sáhněte po tom, co máte doma) zalijte v misce uvedeným množstvím vody, zcela přikryjte potravinovou fólií a nechte stát na lince při pokojové teplotě.


Tématické fráze: domácí housky pečení z celozrnné mouky recepty celozrné housky celozrnné housky pečeme z celozrnné mouky celozrnné housky recept celozrnné housky z domácí pekárny recept na celozrnné housky celozrné housky recept celozrné housky domácí pekárna housky z celozrnné mouky domácí pečivo recept na domácí. Dosáhnout ale toho, aby chutnalo jako od pekaře, však bývá někdy dost zapeklité a mnohdy se u jeho pečení natrápíme. Na druhou stranu máme ale přesnou představu, co pečivo obsahuje, a můžeme si do něj přidat oblíbená semínka a po pár pečeních určitě vyladíme vše k dokonalosti. Slaná bramborová buchta s mákem. Sýrové kuličky z kynutého těsta.


Zatímco rohlíky kynou, vyhřejeme troubu na 2stupňů a na dno trouby uložíme starý plechový pohár nebo menší hrnec. Po půl hodině vložíme plech s rohlíky do trouby a do sklenice nebo hrnce nalijeme cca 1ml vroucí vody (já jsem lila rovnou z konvice), dvířka rychle zavřeme a pečeme minut. Voňavé domácí rohlíky a housky jako malované. Po letech konzumace průmyslových rohlíků už jsme skoro zapomněli, jak chutná domácí pečivo.


Domácí celozrnné rohlíky

Cena po započítání ceny surovin a energie bude.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky