středa 26. července 2017

Jak správně nastavit termostat

Moderní termostaty můžete řídit na dálku. Některé moderní termostaty můžete jednoduše ovládat pomocí telefonu. Stačí si například odeslat SMS zprávu a zapnete topení třeba na chalupě, případně můžete dostat informaci o aktuální teplotě v místnosti a podle toho se rozhodnout, jestli ještě přitopit. Jak správně nastavit termostat ? Odborníci na úspory energií se shodují, že důležité je nepřetápět, to je hlavní zásada snížení účtu za teplo.


Znamená to dobře regulovat topení tak, aby teplota v místnosti nekolísala a stále se pohybovala okolo zvolené hodnoty.

Pro ty, kdo chtějí topit komfortně a přitom úsporně, je důležitou součástí vytápěcího systému pokojový termostat. Při správném nastavení se topí jen tolik, kolik je potřeba, a tehdy, kdy je potřeba. Jak ho tedy správně nastavit ? Inteligentní termostat je skvělý doplněk nejen k tomu, aby byl schopen nastavit teplotu vašeho domu z telefonu, ale také ušetřit peníze na vaše náklady za energie. Zde je návo jak nainstalovat a nastavit Nest Learning Thermostat ve svém vlastním domě.


Upozornění : Toto je projekt pro sebevědomé DIYer. Záleží na tom, jak výkonné (velké) máte radiátory. Musíte tedy nastavit spínání termostatu o něco dříve.


Naopak na noc zase můžete topení vypnout o něco dříve, využijete tak teplo akumulované do stěn.

Je třeba vyzkoušet, jak to bude fungovat konkrétně ve vašem bytě. S poklesem venkovních teplot je potřeba věnovat větší pozornost optimální regulaci topení. Díky správnému nastavení teplot můžete totiž hodně ušetřit.


Chytrou regulací topení může během sezóny ušetřit na nákladech za energii. Chce to hlavně nepřetápět, dobře větrat a pokud to vaše topení umožňuje, regulovat. Termostat můžete nastavit tak, aby začal topit třeba hodinu před vaším obvyklým příchodem domu, takže snížení teploty nepocítíte. Termostatické hlavice jsou už dnes běžným standardem, ale dost z nás si ještě pamatuje černá plastová kolečka, která uměla radiátor buď otevřít naplno, nebo zavřít. Já mám ekonomické vzdělání, ale přesto dokáži nastavit termostat podle mých potřeb.


Takže doufám, že máte uložený návo jak nastavit potřebné údaje. Jestli nemáte návod a ovádáte počítač, tak byste si měl poradit i termostatem. A samozřejmě i tlačítko. Máte kotel stále celý den běžet, nebo jen úseky, které natopí a vypne a pak nějakou udržovací malou teplotu pod kterou to nepustí.


Nejprve zjistěte jaký systém spínání má váš kotel, tedy zjistit jak kotel s termostatem komunikuje. Většina levnějších nebo starších kotlů využívá jen dva vodiče. U některých modelů lze najít i vodiče tři. Ideální je zavolat na technickou podporu a zjistit který konkrétní termostat je vhodný pro váš typ kotle.


Termostat většinou umožňuje navolit pro každý den jiný program, není tedy problém přizpůsobit vytápění rodinnému režimu. Pro ranní činnosti v pyžamu může být teplota vyšší, než v noci. Dále zde naleznete další zajímavá související témata.

KLIMAdomotic je nový typ bezdrátově řízeného termostatu, který lze ovládat přes mobilní aplikaci nebo přímo na ovládacím panelu termostatu. K přenosu dat se využívá WI-FI router. Tak jak to mám tedy nastavit , to mám ty hlavice sundat a nechat radiátory otevřené naplno a spoléhat pouze na termostat v pokoji a na kotli? Mám obyčejný termostat Rego, nejde na něm asi přesně nastavit teplota, ale spíná a vypíná v pohodě. A na kotli je zase jenom kolečko a stupnice bez čísel, takže nevím, na kolik.


Já si byla dnes pro baterku do fo´táku abych mohla vyfotit a oni ji nemají, tak nemůžu fotit.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky