pondělí 24. července 2017

Voskování dřeva postup

Voskování dřeva postup. Jak správně voskovat dřevěný nábytek, pracovní postup s podrobným návodem. Jak voskovat dřevo, pro krásný výsledek. Příjemný a hebký povrch nábytku. Po zaschnutí postup opakujeme, běžně se nanáší 2-vrstvy laku, podle budoucího zatížení povrchu (mechanické namáhání, voda, atd.) K úplnému vytvrzení laku dochází často až po 1-týdnech.


Nalakovaný finální povrch lze ošetřit leštidlem s přírodním včelím voskem, který zvýrazní kresbu dřeva a zároveň hezky voní. Než se pustíte do voskování , nejdříve si správně připravte povrch surového dřeva tak, aby nebyl někde špinavý a mastný, ale byl suchý, přebroušený brusivem zrnitosti 1– 18 čistý a zbavený brusného prachu. Taková aplikace přípravků má svá pravidla. Postup se opravdu vyplatí dodržovat, aby vám nábytek co nejdéle sloužil a dělal vám radost.


Prvním oříškem je, jaký zvolit přípravek. To záleží zejména na tvrdosti dřeva a umístění nábytku. Správná volba technologie voskování závisí převážně na kvalitě a stáří dřeva. Vždy se však uplatňuje pouze na dobře obroušené a očištěné dřevo.


Aplikujeme jej na menší plochu než lak a hned roztíráme. Dnešní video ukáže čím ošetřit dřevo. Ve videu ukazuji výrobky, které mám odzkoušené a rád je pravidelně používám.


Používám směs olejů: Tungový. What would you call it? Tyto vosky se prodávají v několika provedeních, z nichž nejpoužívanější jsou včelí a vápenný vosk. Přírodní oleje, které zčásti rovněž obsahuje alkydové pryskyřice a malé množství rozpouštědel, ale pronikají do dřeva.


Co se týče vůně a zápachu, jsou téměř neutrální, a vytvářejí povrch dřeva s otevřenými póry a měkkým hedvábným lockem a se schopností regulovat vlhkost. Oleje se nanášejí pomocí. Nejčastěji se používá včelí vosk.


Před voskováním dřeva včelím voskem musíme povrch připravit např. K nanášení rozehřátého vosku použijeme jemnou ocelovou vlnu Rakso 000. Je dobré směs zahřát v horké lázni.


Na to budeme potřebovat horkovzdušnou pistoli a plátky vosku,“ přibližuje postup expertka. Vzniklou směsí se předmět natře a po zaschnutí vyleští měkkým kartáčem nebo flanelem. Plátek vosku si zmenšíme na požadovanou velikost, tak aby zakrýval celou dřevěnou plochu. Poté zahřejeme na nízkou teplotu a vosk necháme zapustit do dřeva. Pomocí štětečku či kartáčku roztíráme vosk v místech, kde je.


Včelí vosk s tímto cílem používali již staří Egypťané a do dnešních dnů je voskování nejčastější povrchovou úpravou dubu v Anglii. Obliba vosku začala klesat až v době, kdy se na trhu objevila francouzská politura. Jedná se o metodu, kdy se tradičním procesem ošetřuje povrch parkety speciálním voskem. Naše firma má dlouholeté zkušenosti s voskováním parket, proto nabízíme kompletní renovace parket, od odstranění původních nátěrů až po finální ošetření. Pokud povrch dřeva do definitivní podoby upravujeme lakem a přece mu chceme dát nějaký barevný tón, který různorodé plochu sjednotí a nebo podtrhne kresbu dřeva , musíme ho nejdřív namořit.


Této práci se při voskování můžeme vyhnout. Pevnost dřeva je schopnost odolnosti dřeva proti jeho trvalému porušení. Houževnatost je možnost dřeva odolávat dynamickému, rázovému namáhání.


Spojování dřeva je podmíněno vzájemnou polohou prvků, jejich rozměry a způsobem a velikostí namáhání spoje. Pro rychlé spojení dvou nebo více dřevěných částí se používají mechanické spojovací prostředky jako hřebíky, šrouby, kolíky a podobně.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky