pondělí 11. června 2018

Teflonová páska nebo koudel

Asi pětina spojů s teflonovou páskou mi netěsnila a musel jsem je předělat. Předělání spočívalo v aplikaci více vrstev pásky nebo naopak méně. S čím se dobře pracuje i amatérovi? Podle instalatérů klasickou koudel vytěsňují modernější a elegantnější metody: teflonová páska , šňůra nebo Siseal. Podle zkušenosti stačí otoček kolem závitu.


Se svou hustotou a obsahem PTFE zcela liší od většiny ,, teflonových “ pásek vyskytujících se dnes na trhu.

Registrovaná obchodní známka DuPont. Mi-psi: teflonová páska se dá použít jedině na mosaz, nebo na měď, železo je na ní moc hrubý, na to je lepší koudel s fermeží. Teflonová páska může vypéct.


Já ji používám hlavně na dočasné závitové spoje, které musím vytvořit pro možnost provedení měření. Jedná se různé závitové přechody. Pro stálé spoje používám Tangit, nebo konopí. Pokud používám pásku, tak raději žlutou.


Slabou používám jen na tvarovkách z mosazi a to.

Po dotažení je možné pozici spojovaných dílů měnít, ale jen málo. Pánové s teflonem se musíte naučit dělat. Za prvé stejně jako u koudele je potřeba zdrsnit závity na které to budete navinovat. Stačí kousek pilky na železo.


Pak navijet další kolo a mírně dotahovat. Jinak je potřeba praktické využití vyzkoučet. Ale teflonová nit snese i větší motání. Hlavně je nutné na kraji závitu navinout těsniva méně a postupně přidávat. Pak je motání do kužele a čím víc se dotahuje,tím víc těsní.


Koudel 100g (len česaný) Rozměr. Sklademalá nebo velká. Mikroporézní teflonové pásky s výbornými mechanickými a chemickými vlastnostmi jsou určeny pro těsnění přírub, kde se jednoduše nalepí na stykovou plochu příruby.


Těsnit můžete i sklo, kovová víka, lemy nádob a nádrží, kryty kompresorů, tepelných výměníků nebo klimatizací apod. Není pravda že teflonová páska povolí když ji pootočím zpět a zase zpátky. Jediné co mě na ní vadí je to že se plbě navíjí v místech se špatným přístupem, kde si musím roličku předem předvinout. V tom bude asi niť a konopí lepší.


Kluzné teflonové pásky jsou odolné proti oděru – mohou chránit plastové, nebo kovové skluzy, zábradlí a kontejnery před opotřebením.

Kluzná teflonová páska je snadno čistitelná. Někdo po ní pluje, někdo se jí zastává. Když se daří, tak naviňte alespoň 14. Instalatéři víc jak sto let používají konopí.


Ti používají buď teflovovou pásku či některou její variantu, nebo speciální pastu. Technické specifikace: šířka: mm tloušťka: 0mm délka: m Kvalitní izolační páska teflonová s rozměry 12mmx075mmx10m. V bohaté nabídce příslušenství k čerpadlům naleznete šroubení, hadicové spony, hadicové spojky, náhradní těsnění, přípojky, sací hadice nebo třeba i sací koše a samozřejmě i fitinky.


LOCTITE teflonová těsnící nit L(provázek, vlákno) vhodný pro kovové i plastové závity do průměru pracovní teplotní rozsah -20°C až 130°C, pro vodu, plyn, teplou vodu Loctite je závitové těsnění pro všeobecné použití, které se ve formě šňůry navíjí přímo z obalu na závit trubky.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky