pátek 8. června 2018

Kyčelnice žláznatá

Při prvním pohledu na rostlinu máme dojem, že má celkem devět listů , jsou však jen tři, trojčetné, složené ze tří téměř symetrických lístků. Zákon ji ochranu nepřiznává. Jedná se o karpatský květenný prvek na našem území. Na lokalitách, na kterých roste, je většinou poměrně hojná a populace jsou stabilní. I když jsou známi kříženci s našimi běžnějšími druhy kyčelnic, není druh ohrožen ani hybridizací.


Vzhledem ke stanovištím, na.

Kapraď samec (Dryopteris filix-mas L.) Velmi hojný druh, nalezneme jej ve stinných humózních lesích, v křovinách a hájích, podél potoků, na okrajích lužních lesů, také v horských nivách nebo na zříceninách. Je blízká příbuzná rodu řeřišnice za jehož součást je někdy považována. V České republice je kyčelnice přijímána jako samostatný rod.


Roste v horských květnatých bučinách a jedlobučinách. Moravou probíhá západní hranice jejího celkového areálu rozšíření. Dentaria glandulosa Waldst.


Patří neodmyslitelně k jarním rostlinám bylinného patra květnatých bučin karpatské oblasti. U nás roste ve světlých bukových lesích severní a východní Moravy, kde je místy hojně rozšířen, přesto spadá do ohrožených druhů naší květeny. Cohrožené taxony (D-F) Dactylorhiza majalis subsp.

Lodyha je porostlá střídavými, dlanitými nebo lichozpeřenými listy které mohou být někdy u země stěsnány do růžice. Léčivé účinky: Odvar z květů kyčelnice působí proti kolice a úplavici. To prevent automated spam submissions leave this field empty.


Tato početná čeleď zahrnuje jednoleté až vytrvalé byliny. Listy jsou nejčastěji střídavé, jednoduché, celistvé nebo členěné až složené, bezpalisté. Czech: рајнак : Serbian: zubačka žliazkatá: Slovak: зубниця залозиста: Ukrainian: Propose photo. Kingdom Plantae ( 1PLAK ) Phylum Magnoliophyta ( 1MAGP ) Class Angiospermae ( 1ANGC ) Category Malv.


V Poodří kvete od dubna do května. Severní a severovýchodní Morava jsou západní hranicí výskytu tohoto karpatského druhu. V bylinném patře se vyskytují druhy charakteristické pro chladnou oblast a původní smrčiny, např. Fotografie húb a rastlín s diskusiou a možnosťou hodnotenia.


V nejvyšších polohách NPR Radhošť převažují společenstva montánních až supramontánních papratkových smrčin svazu Athyrio alpestris-Piceion , asociace Athyrio alpestris-Piceetum. V jarním období v podrostu převládají sasanka hajní, sasanka pryskyřníkovitá, dymnivka dutá, křivatec žlutý, prvosenka vyšší, kyčelnice žláznatá a hvězdnatec zubatý, později dominuje česnek medvědí. Z kriticky ohrožených obojživelníků zde žije například čolek obecný, čolek horský a rosnička zelená.


Velká Kuš je jedním z největších rybníků na Blatensku. Plocha rybníka je 22ha. Кореневище повзуче, довге, нитчасте (завширшки 75—мм), вкрите віддаленими одна від одної на 5—см ланцетними лусками, довжина яких складає 3—мм, а ширина.


Vzácně se může vyskytovat na lokalitách, kde se vyskytují oba. Zvláštní květy, přecházejí od růžové přes fialovou až k modré má plícník temný.

Zajímavé krajkové žlutozelené květenství má nenápadný mokrýš střídavolistý. A ukryté pod listy zůstávají nenápadné bělozelené zvonečky kokoříku mnohokvětého. Kyčelnice devítilistá, kterázde také roste, kvete bledě žlutě.


A flóra i fauna této oblasti je opravdu neobyčejně bohatá. Na jaře tady určitě dominují nekonečné porosty sněženek, postupně se objevují hvězdnatec čemeřicový, zápalice žluťuchovitá a kyčelnice žláznatá , která mi vždy připomene u nás tolik zatracované konopí.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky