čtvrtek 14. června 2018

Medvědí česnek semena

Pěstuje se jako okrasná rostlina nebo se díky svému obsahu čpavku, silic a vitamínu C využívá v lidovém léčitelství (regulace činnosti žaludku, urychlení hojení, na křeče) Jedná se o mrazuvzdornou rostlinu. Allium ursinum), známá rostlina z lužních lesů. Po odkvetení se velmi rychle vrací zpět do cibulky.


Jako rostlina původních lužních lesů vyžaduje dostatečné a pravidelné zalévání. Půdu pro pěstování česneku medvědího nevyhnojujeme. Rostlina je zakončena bílým květenstvím.

Na rozdíl od jiných druhů okrasného česneku dobře snáší i vlhčí a stinná místa. Nať rostliny je využívána jako koření k dochucování polévek, omáček a masitých pokrmů. Výsadba je nejvhodnější v období od května do listopadu. Cibulky i semena je třeba sázet po více kusech (5-10ks) u sebe. Medvědí česnek má rád stinná a vlhká místa na severní straně.


Nejlepší místo je polostinné, v blízkosti opadavých keřů a stromů. Při sadbě cibulek je třeba kořeny zarovnat na délku kolem 3-4cm. Podívejte se, kde a kdy roste, jak jej sbírat, na jeho využití pro zdraví, jak jej zpracovat a uchovat, i jak jej používat v kuchyni.


Connect with friends, family and other people you know.

Share photos and videos, send messages and get updates. Vyséváme na podzim do stínu nebo polostínu na vlhké stanoviště do úrodné půdy. Při výsevu do květináče nebo jinou dobu, je nutná tzv. C, klíčí cca měsíc při telotě 12C.


Listy sklízíme od března do května. Je praktičtější listy, řapíky i případné květy nejdřív nakrájet, to pro lepší skladnost. Nevadí však, když listy zůstanou celé, zmrazené se velice snadno krájí.


Nevýhodou mrazení je, že je česnek medvědí velmi aromatický a máme-jej v boxu s jinými potravinami, předá jim své aroma. Sběr česneku medvědího. Vyhovuje mu půda pokrytá spadaným listím. Také potřebuje vlhkost, proto se často drží u potoků, v lužních lesích či v listnatých hájích kolem menších toků či říčních ramen. Budete-li po něm pátrat, hledejte kolem potoků, v hlubších lesích a na vlhkých loukách.


Jak poznat medvědí česnek. Dorůstá do výšky kolem - cm. Pěstování není náročné, místo můžeme zvolit nějaké co leží skladem či pod ovocné stromy. Takto dosáhneme zároveň i na okrasnou rostlinu, která nám každé místo okrášlí svými bílými květy. Pokud chcete medvědí česnek ve smetanové omáčce podobně jako se připravuje špenát, začněte odzadu od omáčky a až nakonec do ní přidejte medvědí česnek zavadnout.


Budu se dnes raději opakovat, abyste věděli, jak je to důležité: nenechte medvědí česnek v teple příliš dlouho.

Velmi oblíbená bylina, která nesmí chybět v žádném bylinkovém záhoně. Prodejem semen včetně široké nabídky semen paprik a semen rajčat Prodejem semen včetně široké nabídky semen paprik a semen rajčat Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Sbírají se listy, nať i cibule. Nabízíme ho jak ve formě cibulek tak i ve formě semínek.


Výběr necháme již na Vás. Sklizeň však netrvá příliš dlouho, po odkvětu dozrávají semena , listy žloutnou, rostlina zatáhne a odpočívá na další jarní období. V kuchyni se česnek medvědí používá podobně jako česnek kuchyňský, jen s tím rozdílem, že se nezpracovávají stroužky, ale listy, popřípadě lze využít i cibulku či květ, ty však nemají charakteristickou jemnou štiplavou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky