čtvrtek 2. února 2017

Uhlíková vlákna

Helping You Make The Very Best Choices With Your Nutritional Requirements. Free Delivery on Orders Over £14. Podíl výztuže obnáší maximálně váhy kompozitu, uhlík se přidává ve formě mletých vláken, sekaných pramenů (chopped strands), filamentů, rovingů, rohoží, tkanin, pletenin, splétaných textilií.


GPa, modul pružnosti 2- 9GPa. Naprostá většina produkce uhlíkových vláken nachází uplatnění jako výztuž kompozitů. Uhlíková vlákna a jejich využití.

Karbonové vlákno se také používá v mnoha odvětvích průmyslu, od výroby sportovního nářadí, až po materiál pro výrobu letadel. Je podobně křehká jako keramická matrice. Slouží hlavně pro souástky, které jsou namáhány extrémními teplotami, například u tepelné izolace raketoplánu, disky a třecí elementy brzd letadel. Modul pružnosti E grafitové matrice je 15.


Tím vznikají vlákna HM (High Modul - MSI a vyšší), která jsou poměrně drahé a křehké. Tato vlákna jsou tkané do tkaniny různými vzory - 3K je nejčastějsí. Podle podmínek, za kterých probíhá karbonizace, je možné vyrobit vlákna buďto částečně karbonovaná nebo vlákna uhlíková , popř. Na pojem uhlíková vlákna (též „karbonová“ z anglického originálu „carbon fibre“) se dnes prakticky nedá nenarazit.


Důvodem pro to je samozřejmě onen fakt, že jsou uhlíková vlákna tak univerzální ve svém dopadu na celou lidskou civilizaci.

Prakticky dnes totiž neexistuje oblast, ve které by neměla aspoň nějaký. Potrebujete lepiť širokú škálu materiálov? Lepidlá nielen pre priemyselné využitie, ale aj pre domáce potreby. Tyto tkaniny jsou vyrobeny z uhlíkového vlákna značky TORAY, což je světoznámý certifikovaný výrobce dodávající uhlíková vlákna špičkové jakosti.


Na textilii se potom působí vhodnou chemikálií, která rozpustí materiál z „moře“, takže v přízi zůstanou jen (zpravidla velmi jemná) vlákna z „ostrovů“. Tímto způsobem se dala již v 90. Lamináty z uhlíkových vláken se vyznačují vysokou tuhostí a velmi vysokou pevností. Jejich vytrvalost pod dynamickou zátěží je výborná a jsou elektricky vodivá.


Nejčastěji se používají při výrobě částí letadel, závodních vozidel, sportovního vybavení, listů. Kevlarovým vláknem používáno na neprůstřelné bariéry. Vyztužující vlákna mají o jeden až dva řády vyšší pevnost než matrice a přenášejí tak téměř veškerá napětí zatěžující kompozitní dílec. Jako výztuž se používají nejčastěji vlákna skleněná, uhlíková a kevlarová, matrice bývají nejčastěji polyesterové, epoxidové nebo fenolové. Výhradním odběratelem vláken je německá automobilka BMW.


Němci uhlíková vlákna používají k výrobě velmi lehké a pevné karosérie elektromobilu BMW i3. Profesor Leif Asp z Chalmers University of Technology zjistil, že uhlíková vlákna , využívaná na karoserie automobilů a trupy letadel, dokáží v sobě udržet elektrickou energii stejně jako baterie. Pro kovové a keramické matrice zase nelze použít vlákna s malou chemickou a tepelnou odolností. Výztužná uhlíková vlákna jsou vyráběna v průmyslovém měřítku a používána jako výztužné plnivo do plastů od poloviny sedmdesátých let.


Vyrábějí se z uhlíku o čistotě přes.

Díky jejich vysokému modulu elasticity jsou uhlíková vlákna ideální pro aplikace, u nichž je převažujícím požadavkem tuhost. Na výrobu rukojeti nože, případně jiné použití. Aplikace do stavebních materiálů - jinou aplikací je vyztužování.


Carbon Fiber Laminate - 5x120x2mm. Materiál vhodný pro míchání s polyesterovými a epoxidovými pryskyřicemi. Spolu s pryskyřicí a případně dalšími vhodným plnivem jako jsou mikrobalony, Cabosil může vyplnit hůře přístupná místa, případně lze použít k přilepení potřebných dílů v laminátu.


Anorganická azbest - uhlíková. Nerezový damaškový sendvič s vloženým středem z oceli XHP od Chad Nichols, anodizované texturované titanové záštity a klip, rukojeť z uhlíkových vláken.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky