pondělí 20. února 2017

Kvašená zelenina účinky

Tradičně se kvašená zelenina používá třeba do salátů místo citronu nebo octa, vaše originální kombinace zeleniny ale určitě obstojí všude tam, kde jindy přikusujete kyselou okurku nebo kysané zelí. Fantazii a chutím se v případě pickles meze nekladou, a někdo dokonce zdravotní účinky posiluje popíjením samotné. Krok 1: Zeleninu nakrájejte nebo nakrouhejte na drobné kousky – když si představíte tloušťku vlákna kysaného zelí, tak to je přesně ona kýžená velikost.


Mléčně kvašená zelenina prospívá zdraví střeva. Rozšířenost mléčného kvašení je pochopitelná, protože představuje velmi praktický způsob, jak uchovávat zeleninu a zajistit si tak i na zimní měsíce pestrý jídelníček.

Na své si přijdou i ti, kteří obrací každou korunu, protože fermentovat může opravdu. Nejvhodnější je konzumovat ji denně v malém množství, buď jako přílohu k jídlu, nebo jako součást salátů, kterým dodá nezaměnitelnou chuť. Kromě toho jsou pickles bohaté na minerály, vitamíny, enzymy a probiotika, zvyšují imunitu, pomáhají vylučovat toxiny z těla, bojovat proti únavě, snižovat vysoký tlak a tak dále.


Přes zimu je tedy kvašená zelenina více než důstojnou. Především v obdobích nouze a tuhých zim zachránila kvašená zelenina životy mnoha lidem, neboť to byl jediný způsob, jak tyto suroviny na delší dobu zakonzervovat. Kvašená zelenina Úpravu zeleniny pomocí kvašení znali naši předkové již před několika tisíci let.


Co obsahuje kvašená zelenina ? Léčivé účinky kvašené zeleniny.

Pickles podporuje tvorbu krve a hormonů. Umožňuje bojovat proti únavě, zlepšuje. Věděli jste, že kvašením se v syrové zelenině zvyšuje obsah některých vitamínů? Chce to trošku cviku a experimentování, ale výsledek stojí za to. Autor: Archiv ireceptar.


Mléčné kvašení zeleninu obohacuje o solidní dávku vitaminu C, četné enzymy, samozřejmě o kyselinu mléčnou a laktobacily. To vše zlepšuje naše trávení a tedy využití všech živin. Tak často zmiňovaná imunita organismu má v přirozeně prokvašené zelenině skvělého. Obrovskou výhodou je, že kvašení zlepšuje stravitelnost vláken zeleniny, ta přitom ale zůstává stále křupavá a křehká. Zároveň při něm vznikají další velmi zdravé látky, které byste v syrové zelenině nenašli.


Je super zdravá, křupavá, vyjde na pár korun a vydrží celou zimu. Pokud si ji chcete vyrobit, tak ideální doba je právě teď! Kvašenou zeleninu si můžete jednoduše vyrobit z domácí zeleniny pěstované na zahrádce a soli, jako lék v dlouhém zimním období ji používali již naši předci již nejméně ve starověku.


Fermentovaná zelenina (liší se podle druhu použité zeleniny) dodá tělu zejména v zimě tolik potřebný vitamin C. Nejlépe jako přílohu k jídlu (hlavně k těžce stravitelným pečeným či smaženým pokrmům) nebo jako součást salátů. Pro zachování léčebného účinku ji tepelně neupravujte.

Dále potřebujeme velkou čistou zavařovací lahev, jeden zelný list, vyvařený kámen a talířek. Veškerou zeleninu nakrájíme, popř. Jeden velký zelný list si ale ponecháme stranou.


Ve velké míse vše důkladně promícháme, smícháme s utřeným česnekem, solí a. Jedním z prastarých a velmi jednoduchých způsobů zpracování a uchovávání zeleniny je její fermentace (kvašení) v roztoku vody a soli za přítomnosti vlastních bakterií mléčného kvašení. Právě Číňané a Indové patří mezi národy, které jsou zvyklé jíst téměř denně kvašenou. Tématické fráze: recept na kimči kimči kimči recept kvašená zelenina kimči kim či korejské kimči domácí kimči kvašená zelenina kimchi kde koupit kimči korejské zelí kim či korejské chilli kvašené zelí kimči recept kimči korejská kvašená zelenina kimči recepty kvašená zelenina kimchi recept korejské recepty.


Domácí příprava přitom není nijak složitá.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky