Teď, když vidím, jak ji máš krásnou - půjdu do toho s tímto receptem! JozefJ - pro tebe nic nové, pro mě ano. Kdyby Pán Bůh chtěl, nadělá nás všechny pře kopírák a nahotovo.
Když jí připravím pro hosty, vždy hádají z jaké suroviny je tarhoňa připravena. Těstoviny ještě nikdo neuhádl.
Na Slovensku dostať tarhoňu hotovú bežne v každých potravinách, netreba ju teda pripravovať doma. Doma robená tarhoňa nemá tvar dokonalých guličiek, to kvôli tomu strúhaniu. Ak neviete odhadnúť množstvo, tarhoňu dávkujte podľa šálky. Ak máte na sporáku platňu, tak aj pod ňou.
Tarhoňa (balenie) 750ml vody. Přidáme trošku oleje, promícháme a krátce opražíme do světle hněda. Uvedené množství by mělo stačit pro 5-osob, ale ze zkušenosti vím, že ani pro nemá smysl vařit menší množství.
Tip 1: Pokud se vám těsto špatně strouhá, dejte ho na chvíli do mrazáku. Tip 2: Upražené strouhání lze skladovat v uzavřené. Z hrubé mouky a vajec se vypracuje těsto dost tuhé na to, aby šlo nastrouhat na kousky asi půlcentimetrové. Ty se pak suší na slunci nebo v mírně rozpálené troubě a uchovávají se do zásoby.
Příprava (výroba) tarhoni. Z mouky, vajec, vody a soli uděláte hutné a tuhé těsto, které pomocí hrubšího struhadla nastrouháte na plech a necháte dokonale usušit. Doma dělaná tarhoňa sice nebude mít tvar dokonalých kuliček, což je důsledek domácího strouhání, ale to ničemu nevadí. Získaný polotovar vám vydrží.
V hrnci si rozehřejeme olej a přidáme cibuli. Následně přidáme tarhoňu, krátce orestujeme. Osolíme, přilijeme vodu.
Je to univerzální potravina, příloha, kterou lze konzumovat samostatně, využít jako zavářku do polévek nebo jako přílohu k omáčkám a masu. Můžeme jí však také dusit tak, že ji lehce opražíme na suché pánvi a až začne chytat narůžovělou barvu, přidáme k ní lžíce oleje a mícháme. Pokiaľ je vajíčko väčšie, vznikne cesto na slíže (nudle). Ak je vajíčko malé a múky trošku viac, cesto sa nespojí, ale vzniknú iba drobné guličky - tarhoňa , a to bez akékoľvek námahy.
Mne väčšinou tarhoňa vznikne ako vedľajší produkt pri výrobe slížikov do polievky.
Po usušení ju ešte preosejem cez sitko s. Frakci mouky nelze přesně uvést, aniž by se kolem toho svedla debata. Nebyly nalozeno žádné vysledky. A másle do hněda osmahnu drobné těstoviny ( tarhoňa ,nudle do polévky,pismenka…) a podusim rýží.
Vyberte si recept na tarhoňa a připravte si chutný a výjimečný tarhoňa pokrm, lahůdku nebo nápoj. Pro váš skvělý chuťový zážitek jsme zde vybrali pouze ty nejlepší tarhoňa ! Načerpejte inspiraci pro přípravu, postup a zpracování v naší databázi s desetitisíci recepty včetně tarhoňa. K prosáté mouce přidáme vejce, sůl a spojíme na husté těsto. Nakrájíme na menší kousky a vysušíme.
Postrouháme na hrubém strouhadle na suchý plech a necháme do druhého dne uschnout. Na tuku zpěníme cibuli,přidáme těstovinu a zlehka opražíme. Podáváme k perkeltu,masu se šťávou, případne i jako samostatné. Zalijeme vroucí vodou, posolíme a přikryté udusíme. Potěšilo mě, že už nyní moje příprava kuskusu splňuje většinu zmíněných parametrů.
Můj nejčastější recept: na dno hrnce dám vařit trochu osolené vody, kuskus v misce promíchám s olivovým olejem (někdy přímo odlitého z plechovky tuňáka), do vroucí vody nasypu, promíchám a vypnu hořák.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.