Rýžový ocet je oblíbený hlavně v Asii. Můžeme si vybrat mezi světlým, tmavým či červeným. Vyrábí se z hroznového moštu, má hnědou barvu.
Každý typ octa se liší sílou aromatu, chuti, kyselostí i štiplavostí. Ocet však musí salát jen dochutit, proto to s jeho množstvím nepřehánějte.
Všechny přírodní druhy octa obsahují řadu zdraví prospěšných látek a ocet rýžový není výjimkou. Jsme nadšení propagátoři zdravého životního stylu. Jíme Jinak, abychom byli zdraví a štíhlí.
S píšeme blog, vymýšlíme recepty, točíme videa a vedeme online kurzy zdravého vaření. Chceme kolem sebe vidět zdravé a hezké lidi - proto své zkušenosti teď sdílíme. V Japonsku se na sushi rýži používá světlý, v Číně naopak upřednostňují tmavý druh.
Ochucený ocet – můžete si jej vyrobit sami. Stačí pouze přidat oblíbené bylinky, ovoce či koření.
Japonský rýžový ocet „Su“ se používá při přípravě sushi - skvěle ochutí rýži a působí jako dezinfekce na syrovou rybu. Ocet můžeme také přidávat do marinád na ryby, kde mimo jiné. Nejběžnější je kvasný lihový ocet , ale na trhu je dnes celá řada různých octů, mezi nejoblíbenější patří vinný ocet , jablečný ocet , balzamikový ocet nebo třeba také rýžový ocet. Označení ocet může nést okyselující ochucovadlo, které obsahuje 4- kyseliny octové. Při obsahu kyseliny octové nad je.
Obsahuje vitamíny A, PP, E, skupiny B, velké množství mastných kyselin ( kyseliny olejové, linolové a linolenové), pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jablečný ocet je starý lidový lék a jako takový se používá na celou řadu zdravotních potíží. Jeho zastánci tvrdí, že může léčit artritidu, působí jako ochrana při osteoporóze, snižuje krevní tlak a cholesterol v krvi, působí jako prevence rakoviny, ničí záněty a infekce a rovněž napomáhá lepšímu trávení, odbourává tuky a podporuje hubnutí, zlepšuje. Na druhou stranu je potřeba si uvědomit, že jablečný ocet rozhodně nemůžeme označit jako „zázračný všelék“. Je však pravděpodobné, že může mít řadu zdraví prospěšných účinků.
Pro svůj příznivý vliv na pokožku je jablečný ocet doporučován také na problémy s akné. Na pozoru byste se však měli být. Japonsku, odkud to začalo se šířit do jiných zemí světa. To bylo používáno jako koření pro rýži a bylo velmi drahé, proto byli k dispozici pouze šlechtici.
Podle tradiční čínské medicíny patří rýžový ocet mezi horké potraviny. Pro lidské zdraví je zásadní jeho složení z esenciálních aminokyselin. Pokud je vyrobený z tmavé rýže, obsahuje jich více než dvacet.
Tyto vzácné látky bojují s volnými radikály v těle, podporují imunitní systém, zabraňují prakticky. Fermentace probíhá v několika stupních, škrob je fermentován plísní nazývanou koji ( Aspergillus oryzae ), fermentace alkoholu je způsobena kvasinkou sake ( Sacharomyces cerevisae – což je klasická pivní kvasnice). I v rýžovém octu najdeme zdraví prospěšné látky. Podle metody testování dosahuje teplot 2až 255°C. Pro srovnání - olivový olej má kouřový bod max.
C, ghee právě kolem 255°C. Z tohoto pohledu tak patří rýžový olej mezi ty nejvhodnější oleje na smažení a fritování. Sladký rýžový ocet vhodný k ochucení pokrmů Vyroben přírodní fermentací. Kvasný lihový ocet se používá při sterilizaci zeleniny, ale také při čištění vodního kamene a kanalizace.
Ze všech druhů octa je nejméně kvalitní. Jaký má vliv na zdraví a vyniká i nějakými léčebnými účinky? Mnohdy se dočtete o léčivých a zdraví prospěšných účincích octa. Bohužel, málokdy se myslí.
Poruchy trávení, pálení žáhy a průjmy zklidní vinný ocet. Vinný ocet zažene migrénu!
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.