pátek 14. února 2020

Špalda recepty

Prastarý nešlechtěný druh pšenice patřící do skupiny takzvaných bezpluchých obilovin. V dnešnej dobe je špalda považovaná za kráľovnú obilnín pre jej chuť a blahodarný účinok. Avšak najzdravšia je špalda ktorá sa skrýva v klase, ktorý je obalený dvojitou plevou. Vyberte si ze stovek receptů na Špalda , které se vám budou snadno a rychle vařit.


Připravte si ingredience a můžete se pustit do vaření Špalda.

Užijte si objevování nových porkrmů a jídel z nejlepších Špalda receptů z čech i ze světa. Varecha využíva súbory cookies, všetky recepty bežia na serveroch firmy Webglobe - Yegon. Já osobně jsem její velká fanynka!


Vybírejte vyzkoušené recepty na Zapečená špalda s brokolicí, Losos na rajčatech se špaldou, Spalda s dyni, Vnoučkův chleba se špaldou, Modré rohlíky se špaldou nebo některý z dalších receptů v naší kuchařce a připravte si chutný a vyjimečný pokrm nebo nápoj. Maruška Urbánková má na starosti zázemí a administrativní chod naší ekologické farmy v Hostěrádkách. Na nadcházející zimní období nám doporučila starý osvědčený recept na špaldový šulmajstr.


Vydatný pokrm z pšenice špaldy, který zasytí a zahřeje.

Postup přípravy receptu. Vše smícháme dohromady, já nalila na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dle potřeby. Objevila jsem tuhle buchtu někde na netu, je výborná, mokrá a nedrobí, což já, maminka 15-ti měsíční dcery velice oceňuji :-D. Fotku nemám, třeba někdo dodá, třeba já někdy.


Její chuť připomíná oříšky. Má vyšší nutriční hodnoty a široké využití. Pšenice špalda je bohatá na bílkoviny, nejvíce ze všech obilovin, má vysoký obsah vlákniny a je lehce stravitelná. Asi štvrť kila špaldy som cez noc namočil do studenej vody.


Na druhý deň som vodu zlial, zrná jemne prepláchol cez sitko a dal ich variť v novej vode. Veľmi opatrne a na najmenšom plameni, aby sa voda len pomaly vlnila. Do pol hodiny bola špalda uvarená. Polievka zo špaldovej vody.


Nech vám ani nenapadne tú vodu z varenia. Dôvodov, prečo po nej siahnuť, je mnoho. Má najviac bielkovín spomedzi všetkých obilnín.


A preto je pre nich vhodnou a navyše zdravou alternatívou tejto obilniny.

To sa však netýka celiatikov, pretože špalda nie je bezlepková. Avšak glutén, ktorý obsahuje, má iné zloženie ako glutén, ktorý sa nachádza v pšenici, a preto ju. Díky lahodné oříškové chuti je špalda jako stvořená k experimentování, protože třeba buchty, koláče nebo sušenky z ní upečené jsou chuťově mnohem zajímavější než ty z klasické bílé mouky. Vyzkoušet to můžete i vy, třeba s některým z našich špaldových receptů.


Hrozně dlouho jsem nepekla nic většího, tak jsem si řekla, že k tomu 8. V mnoha článcích se setkáme s tím, že je špalda pro naše zdraví velmi prospěšná. Najdeme v ní totiž sacharidy, bílkoviny. Připravili jsme si pro vás dva recepty , na kterých vám předvedeme co všechno se dá ze špaldové mouky vykouzlit.


Pro pečení používáme mouku Babiččina volba špaldová hladká a špaldová celozrnná. Ze špaldové hladké vás naučíme ukázkové špaldové pletýnky. Na videu uvidíte jak zadělat těsto i fígl, jak vyrobit.


Podívejte se na fotografie a hodnocení ostatních kuchařů. Zdravé linecké koláčiky zo špaldovej múky. Tvrdá škrupina pšeničných klíčkov chráni semená pred škodcami, a tak sa môže pestovať bez použitia chemických postrekov. Starší odrůdy obilnin, jako je například špalda , jsou považovány za zdravější a výživnější než nové, moderní odrůdy.


Zde je seznam receptů, které v tuto chvíli najdete na tomto webu. Stále však přibývají nové. Recepty , které fungují.


Všechny recepty jsou psány s pochopením pro kuchařky – začátečnice.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky