čtvrtek 8. listopadu 2018

Medvědí česnek účinky

Medvědí česnek dále obsahuje vitamíny – A, B B též obsahuje glykosid a hořčinu. Na medvědí česnek si dáme pozor, jsme-li alergičtí na allicin, trápí-li nás slabší žaludek, žlučník a slinivka břišní. Jeho výrazná vůně, kořeněná chuť a léčivé účinky jsou známé již tisíce let. Má kladný vliv na trávicí soustavu, dále též na cévy a srdce. Je vhodný při akutních a chronických průjmech, provázených plynatostí a kolikami.


Léčivé účinky medvědího česneku.

Jedná se totiž o velmi účinný prostředek detoxikace organismu. Rovněž je vhodný při zácpách, které provázejí vnitřní křeč střev, nebo chorobách střev. C a A, vitamíny skupiny.


Chceme-li mít k dispozici po celý rok jeho léčivou sílu, kterou prokazatelně má, může být tinktura z medvědího česneku tím pravým domácím bylinným prostředkem. Vše o medvědím česneku. Podívejte se, kde medvědí česnek roste, jak ho pěstovat, jaké má účinky , skladování, recepty a mnoho dalšího.


Podobná, avšak rozdílná rostlina je česnek medvědí a česnek sloní (který ve skutečnosti není česnek , ale pórek). Na celém světě se pěstuje asi 3odrůd česneku.

Nejčastější je raný a pozdní. Druhy česneku se liší především vůní, zdravotní účinky jsou povětšinou stejné. Medvědího česnek a účinky.


Musíme ovšem zdůraznit, že to platí pouze pro čerstvou rostlinu. V medicíně se používá nadzemní část rostliny, která se zpracovává různými způsoby. Bylinku je doporučováno. Narozdíl od česneku kuchyňského má podzemní cibuli podlouhlou, která se nerozpadá na jednotlivé stroužky. Jako mírné antibiotikum působí proti zánětlivým onemocněním, má fungicidní a baktericidní účinky , ničí tedy plísně, bakterie a mykózy.


Někdo si ho chce uskladnit v mrazáku, někdo zase použít při vaření, pečení nebo z něj připravit chutný pokrm na studeno, aby se v něm zachovaly všechny vitamíny. Ke konci května pak medvědí česnek začíná kvést a jeho životadárná síla se pomalu vytrácí. Lístky již tolik nevoní, nechutnají, blednou a žloutnou. Nedejte na reakce okolí a snězte každý den jeden až dva stroužky česneku.


V období chřipek klidně tři, čtyři. Když to to bude příliš, organismus se sám přihlásí. Proto, chceme-li uplatnit léčivé účinky této bylinky i po zbytek roku, naučme se ji sušit, odšťavnit, zpracovat v pesto či pokrájet na-jemno a zamrazit.

Dříve se česneku připisovaly též ochranitelské účinky proti očarování a před upíry. Právě v těchto dnech tam můžete narazit na celé lány těchto typických, hladce zelených listů, připomínajících konvalinky. Aby všechny tyto látky působily správně, je nejlepší česnek konzumovat v syrové formě.


Nejvhodnější je samozřejmě organicky vypěstovaný česnek , jelikož obsahuje nejvíce sirných sloučenin a má silnější léčivé účinky. To je rozhodně škoda, protože kromě chuťového potenciálu v sobě ukrývá i mnoho užitečných léčivých vlastnosti. Těkavé oleje a sirné sloučeniny jsou zodpovědné za štiplavý zápach, ale také za jeho léčivé vlastnosti – působí dezinfekčně, ničí bakterie a také vypuzují z těla parazity. Allium ursinum) přidávali jen do polévky, pomazánky nebo bylinkového másla? Jak medvědí česnek pomáhá?


Detoxikuje a čistí střeva i žaludek, má příznivé účinky na cévy a krvetvorbu. Má silné antibakteriální, protiplísňové a antivirové účinky a je považován za velmi účinný imunitní stimulant. Zmiňuje účinky na lidské zdraví, kdy sbírat a kdy ne, jak pěstovat doma na zahrádce, jak zpracovat a uchovat listy a jak nepoplést česnek s konvalinkou. Allium sativum lze považovat za jeden z největších darů přírodní medicíny.


Ač je medvědí česnek nenápadnou lesní rostlinkou, poslední dobou se těší velké oblibě právě pro své překvapivé účinky na lidské zdraví a samozřejmě také vynikající chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky