pátek 28. září 2018

Výroba jogurtu doma

Domácí jogurt bez jogurtovače. Za prvé – víte přesně, z čeho se výrobek skládá a můžete se tak spolehlivě vyhnout potencionálně nebezpečným konzervantům, náhražkám, barvivům, dochucovadlům či éčkům. Tak jsme doma vyrobili první várku jogurtu , a můžu říct, že ta necelá hoďka práce se vydařila, máme doma dva jogurtovače (jeden půjčený), takže na celý týden i déle máme o jogurty vystaráno. Bílý domácí jogurt poté uchováváme v lednici při teplotě - °C.


Jogurt sa nevyrába – jogurt sa pestuje.

Je to vlastne chov kvasiniek, baktérií a mikroskopických bacilov, ktoré nám jogurt vytvárajú. Vyrobiť si kvalitný jogurt doma bez použitia zvláštnych zariadení – jogurtovačov a živých kultúr či baktérií nie je vôbec tak zložité, akoby sa na prvý pohľad zdalo. Vyrobíte si ho pritom za zlomok ceny, čo stojí v obchode. Do jogurtu vliji trochu mléka, rozředím, aby tam nebyly cucky, a vliji do mléka.


Za až hodin je hotovo. Správně ohřáté a vložené do termosky by to také mohlo fungovat. Výroba jogurtu není nijak náročná na přesnost.

Spíš na čistotu (z nakyslého mléka nebude dobrý jogurt.) A pak na teplotu. Postup výroby je ale rovnaký, len namiesto zabalenia do deky vložíte poháre do jogurtovača. Pri výrobe jogurtu by sa mala dodržiavať maximálna hygiena asi ako keď mama chystá pre malého kojenca mliečko do fľaše.


Preto by sa mali používať len kvalitné nerez materiály, nie drevená varecha a pred použitím ich treba dobre opláchnuť vriacou vodou. Tvorba jogurtu trvá približne až hodín, pokojne ho môžeme nechať v teple po celú noc. Následne už na ďalšiu výrobu domáceho jogurtu môžete používať ako základ ten vlastný.


A proč to vlastně dělat, když si můžete jogurt koupit už hotový v prodejně ? My sme na dva litre mlieka pridali jedno balenie 1gramového bieleho jogurtu , avšak neexistujú žiadne pravidlá, ktoré stanovujú pomer. Baktérie sa v mlieku rozmnožia vždy, zmení sa iba čas. Ak pripravujte jogurt pre konzum v sladkom stave, už teraz môžete pridať cukor a trochu vanilky.


Sa stále viac možnosťami a spotrebičmi, ktoré súčasná doba prináša, je jednoduchšie ako inokedy si pripravovať niektoré potraviny pod vlastným dohľadom doma. Vedľa napríklad domácich pekární je najznámejším takýmto pomocníkom práve jogurtovač. Prečo sa však robiť s domácim. Se stále více možnostmi a spotřebiči, které současná doba přináší, je jednodušší než kdy jindy si připravovat některé potraviny pod vlastním dohledem doma.


Vedle například domácích pekáren je nejznámějším takovým pomocníkem právě jogurtovač. Raz, dvakrát do mesiaca obetujete pár minút času a získate kvalitný hustý jogurt, ktorého zloženie presne poznáte a chutí naozaj výborne.

K výrobě jogurtu si vystačíte s jogurtovačem, obyčejným mlékem a jogurtovou kulturou. Další pak vyrobíte už přímo z vyrobeného jogurtu , počítejte ovšem s tím, že časem se pro ni budete muset. Princip je stejný- používají se stejné kultury obsahující ST a LB. Ze sojového mléka je také možno vyrábět jogurty s bifidogenní mikroflórou.


Kdo si potrpí na „bifi“jogurty, jde to bez problémů. Tématické fráze: domácí lučina z jogurtu a šlehačky recepty z tv domácí lučina lučina z jogurtu a šlehačky domácí lučina z jogurtu domácí výroba lučiny lučina výroba lučiny z jogurtu a šlehačky výroba lučiny bezkonkurenční domácí lučina lučina recept jak vyrobit lučinu lučina z jogurtů doma. A zvládne to opravdu každý – dokonce i bez jogurtovače. Připravili jsme pro vás jednoduchý návod krok za krokem. Naučte se vyrábět vlastní jogurt, poděkují vám vaše zdraví i peněženka.


Nie ste si istý, či ten v obchode je so „živými“ baktériami? Nenechajte nič na náhodu a pripravte si vlastný domáci jogurt. Príprava vlastného jogurtu je pomerne rýchla a výrobná cena je podstatne lacnejšia ako cena jogurtov v obchodoch.


A navyše máte istotu, že sa tam nachádza aj živá jogurtová kultúra, čo sa o mnohých jogurtoch v obchodoch. Jakmile máte vše připravené, můžete začít s výrobou domácího jogurtu. V hrnci přiveďte pomalu k varu litr mléka a za stálého míchání nechte asi pět minut probublávat. Díky tomu, že mléko povaříte, bude výsledný domácí jogurt pěkně hustý. Na jogurt si počkáte cca hod.


Pokud se bojíte, aby se vám. Prodávají se i jogurtovače, ale pokud máte jeden z těchto přístrojů, už nepotřebujete nic dalšího. Vyplatí se začít měkkými sýry a pokračovat směrem ke tvrdším.


Postup, který ukazovala Stanislava Smolková, je jednoduchou variantou, kde bochník, který ukazuje, už ale druhý den lze použít třeba i na smažák.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky