středa 27. ledna 2016

Marmeláda bez cukru recept

Jak vyrobit marmeládu bez cukru. Ovoce omyjeme a necháme odkapat. Vyjmeme pecky a dužinu i se slupkou nakrájíme na velké kousky do hrnce, přidáme špetku soli a přiklopíme. Když ovoce začne pouštět vodu, odklopíme a necháme za občasného míchání co nejvíce vyvařit vodu.


To je v kostce základní recept na zavařování marmelá kompotů a ovoce vůbec podle našich babiček či maminek.

Víte ale, že to jde i jinak? Zdravěji, s méně cukru , bez želírovacího cukru a především tak, aby se zachovala přirozená chuť ovoce? Je ovšem potřeba stále myslet na to, že cukr zde má funkci konzervantu.


Tudíž čím méně cukru použijete, tím větší je riziko, že se marmeláda může zkazit. Lze také zavařovat úplně bez cukru , ale je nutné přidat jiný konzervant, jinak by se marmeláda rychle zkazila. Zdroj obrázku: ladlesandjellyspoons.


Já nenechávám nic náhodě a snažím se přebytky v létě zpracovat – milujeme domácí marmelády!

Pokud si myslíte, že je jejich výroba zdlouhavá a navíc do nich potřebujete dát hromadu cukru , želírovacích éček a konzervantů, takže se to ani nevyplatí – mám pro vás dobrou zprávu! Jde to i bez toho a navíc je to fakt rychlovka. Prostě super lesanský recept i pro. Vaříme odklopené, bez přidání vody dokud ovoce nepustí vodu.


Rozmixujeme a vaříme dál na mírném plameni několik hodin, dokud marmeláda nemá požadovanou hustotu a sladkost. V průběhu vaření můžeme ochutnat a podle potřeby přidat sůl nebo sladidlo viz níže. Tématické fráze: pomerančová marmeláda s pektinem varena pomerancova marmelada pomerančová dužina recept na pomerančovou marmeládu recept pomerančová marmelády bez cukru pomerančová marmeláda recept domácí pomerančová marmeláda. Marmeláda bez cukru recepty, které budete milovat. Jeste mne napadlo nahradit cukr fruktozou - ted slysela moje maminka, ze to neni taky moc spravne, ale nevi proc - nebo nejakym sirupem.


Jahodová marmeláda s obyčejným cukrem - recept : Tady, kde žiji, nemají želírovací cukr atd. Nadchlo mě, že si můžu svou oblíbenou marmošku udělat i bez cukru a hlavně bez chemie. Vyzkoušela jsem na marmeládu i citrusový pektin, ale konzistence marmelády mi tak nevyhovovala, jako s agarem. Tento recept je neutrální, je v podstatě jedno jaké ovoce použijete :).


Zároveň pro vás hledáme mezi podobnými recepty. Nevíte co vařit k večeři?

Přihlašte se k odběru a sbírejte inspiraci. Pod slovem marmeláda si většina z nás představí ovoce a hromady cukru. Kdybychom se cukru vyhnuli, je to určitě lepší. Připravit marmeládu bez něj skutečně jde. Zbavíme třešně stopek a ponoříme je na chvíli do vody.


Dostanou se z nich případní červy. Slijeme vodu a čisté třešně vypeckujeme. Po otevření uchováváme v chladničce uzavřené víčkem, dokud se meruňková marmeláda nespotřebuje.


Tato marmeláda je úplně bez konzervantů a éček, jakýchkoliv jiných přídavných látek a ochucení či želírovacích pomůcek. Meruňková marmeláda (džem) - recept : Vypeckované meruňky dáme do hrnce, přidáme cukr (dle sladkosti meruněk, nemusí být celý kilogram) s želírfixem a za stálého míchání přivedeme k varu.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky