středa 6. ledna 2016

Čeští egyptologové v egyptě

Filosofické fakulty univerzity Karlovy a patří k němu dokonce i pracoviště, které se nachází přímo v Egyptě , v Káhiře. Egyptě již desítky let a jejich expedice jsou velice úspěšné. Jejich nejdůležitějším terénním projektem jsou čtyřicetileté práce právě v abúsírské lokalitě. V posledních letech téměř každý rok představovali mimořádně zajímavé objevy.


Výzkum jednoho z nejvýznamnějších náboženských center starého Egypta vede britský archeolog Flinders Petrie. Haldy písku u výkopu už jsou obrovské, když se k Petriemu rozběhnou dělníci.

Titěrnou sošku bez hlavy. V témže roce egyptologové objevili také hrobku velmože Kakaibaefa z 5. O rok později Češi oznámili, že našli v Egyptě unikátní metrů dlouhý dřevěný člun starý čtyři a půl tisíce let. Abúsíru metrů dlouhou dřevěnou loď. V oblasti jižní Sakkáry v Egyptě se podařil unikátní objev.


Vědcům pod vedením Mohameda Megaheda, člena Českého egyptologického ústavu Filozofické fakulty Univerzity Karlovy, se podařilo objevit hrobku hodnostáře Chuyho, který žil na konci 5. O úspěchu egyptské expedice na svém webu informovali čeští egyptologové. Zobrazuje se 1stránek z celkového počtu 1stránek v této kategorii. Egyptští bohové byli uctíváni v hojné míře po celé zemi, v různých částech Egypta většinou vládli jiní bohové.

Letoviska v Egyptě Pokud někdo zavítá na dovolenou do Egypta (a nezvolí poznávací plavbu po Nilu s návštěvou mnoha historických památek), většinou zvolí pro pobyt Hurghadu nebo pokud chce obdivovat korálové útesy, zvolí nejspíš Sharm el-Sheikh na Sinajském poloostrově nebo Safagu na pobřeží Rudého moře. Právě tady, kilometrů od Káhiry, čeští egyptologové pracují, je to jejich hlavní koncese v Egyptě už let. Musí postupovat velice opatrně, nejprve zkontrolují, jak stabilní je podloží a jestli se nehroutí stropy. Pak může teprve začít důslednější průzkum terénu.


V této době zde panují příznivé podmínky a nehrozí tropická horka. Moře v Egyptě je velmi čisté a po celoročně teplé. V Rudém moři jsou pro potápění ideální podmínky. Mezi nejznámnější letoviska patří Hurghada, pokud ale chcete obdivovat korálové útesy v celé jejich kráse, pak doporučuji Sharm el-Sheikh nebo. Objev byl tak významný, že ho okamžitě oznámily i egyptské úřady, které si běžně dávají na čas několik měsíců.


Stejně tak unikátní jako hrobka je příběh, který vedl k jejímu objevení. Egyptě hrobku dosud neznámé královny Chentkaus III. Oznámilo to v neděli podle agentury AFP egyptské ministerstvo pro památky.


Podle českých egyptologů jde o objev historického významu. Najdete zde jak příjemné koupání na rozlehlých písčitých plážích, úžasná místa pro potápění a šnorchlování na korálových útesech, tak i nepřeberné množství okouzlujících památek ze starověkého Egypta. Egypt je pro turisty skutečný ráj. Vyspělá staroegyptská civilizace po sobě zanechala úctihodné památky, které jsou proslulé po celém světě. Kdo by neznal egyptské pyramidy v gíze, které střeží sfinga, velkolepé chrámy v Egyptě , krásné reliéfy a papyrové svitky.


Po válce se vrátil do ČSR a opět přednášel na FF UK. Právě čeští egyptologové zde jako první použili do té doby neobvyklé geofyzikální metody při průzkumu lokality.

To jim vyneslo privilegované postavení mezi zahraničními archeology a největší koncesi zahraniční expedice v Egyptě na stovky hektarů vykopávek. Nejnověji se jim podařilo najít hrob královského důvěrníka a kněze jménem Kaires. Hrob byl objeven v Abusíru. Poprvé v historii by čeští egyptologové takto prezentovali i řadu těch objevů, které učinili za poslední desetiletí, uvedl český ministr.


Pan ministr mě ujistil, že z egyptské strany udělají všechno pro to, aby bylo možné poskytnout řadu vykopávek, dodal s tím, že výstava bude mimořádná a její rozsah překročí hranice České republiky. Muž v objevené hrobce byl identifikován jako Kaires, jelikož jeho jméno bylo vyryto na stěnách, uvedl generální tajemník egyptské nejvyšší rady pro památky Mustafá Vazírí. Praha - Čeští vědci v Egyptě skenují nepřístupné pyramidy, protože chtějí zjistit, jak se v době Staré říše stavěly. Pomáhá jim japonský tým vedený známým egyptologem Jukimorim Kawaem, který má s 3D skenováním pyramid rozsáhlé zkušenosti.


V hrobce byly objeveny čtyři náhrobky, ale čeští egyptologové zatím podrobně prozkoumali jen dva. Majitelem prvního byl Šepes Pu Pta, šéf justice. Druhý náhrobek patří Dua Ptahovi, který byl dozorčí nad obsluhou faraona. Tento muž žil zhruba 5let před naším letopočtem.


Egyptologové se domnívají, že se jednalo o faraona Džedkare Isesiho.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky