Výroba sýrů je poměrně jednoduchá a primitivní záležitost. Historicky víme, že se sýry vyráběly již před desetitisíci lety, kdy se začala domestikovat zvířata. Mezi prvními to byly pravděpodobně kozy a ovce.
Ahoj, já jsem Tomik a vítám tě u mého dalšího videa. V dnešním dalším videu jsem si pro vás připravil videorecept o tom, jak si vyrobit domácí sýr. Doufám, že se ti video bude.
Bílkoviny mléka se rozloží na různé štěpné produkty - aminokyseliny a peptidy. Složení bílkovin sýra závisí na délce zrání sýra a na použitých mikroorganismech při něm působících. Někteří vegetariáni nekonzumují sýry, které mohou obsahovat syřidla živočišného původu. Velmi důležitý krok je aplikace syřidla , které mléko rozdělí na dvě důležité části, a to syrovátku a sýřeninu. Syřidlo dnes seženete živočišné, mikrobiální nebo rostlinné.
Dávkujte vždy dle pokynů výrobce. Po odměření správného množství, aplikujte syřidlo nejdříve do malého množství vlažné vody a. S dovolením Jany uveřejňuji kompletně nafocený návod na domácí sýr bez syřidla. Mléko zahřejeme na až °C, pak ho zchladíme na teplotu °C a zaočkujeme lžičkami mléčné kultury, například smetanové sušené kultury Laktoflora.
Poté při teplotě až °C přidáme až lžičky syřidla. Syřidlo (nesprávně sýřidlo) nebo také srážedlo mléka je základní surovinou při výrobě sýrů při srážení mléka. Výroba tvarohu kysnutím mléka je sice nejjednodušší metoda ale výsledkem je kyselý tvaroh a kyselá syrovátka. Nejvhodnější způsob pro ty kteří to dělají opakovaně je pořídit si syřidlo – enzym používaný k výrobě sýrů.
Dá se sehnat na internetu, já je zakoupil na Slovensku v obchodě. Výroba syřidla Laktosin je pod stálým dozorem Státní veterinární správy. Vyplatí se začít měkkými sýry a pokračovat směrem ke tvrdším. Postup, který ukazovala Stanislava Smolková, je jednoduchou variantou, kde bochník, který ukazuje, už ale druhý den lze použít třeba i na smažák.
Tématické fráze: domací syr výroba domácího sýra bez syřidla výroba sýra bez syřidel domácí výroba domácího sýru bez syřidla domací eidam recept domácí eidam domácí výroba eidamu domaci syr recept výroba sýrů doma přírodní domací syr z tvarohu domácí sýr z tvarohu výroba domácí mozzarella výroba domácího. Výroba domácího tvrdého nebo polotvrdého sýru sice vyžaduje několik hodin, ale zato ochutnat svůj vlastoručně vyrobený sýr - to prostě stojí zato. Podle návodu ve videu si můžete nejen sýr vyrobit, ale zároveň si jej i naložit s různými bylinkami, kořením, česnekem, cibulí a co vás napadne do sklenic. Recept na sýr vyráběný bez použití syřidla , s použitím tavicích solí, v tomto případě s jedlou sodou. Sýr bez syřidla se rozhodně nevyrovná klasickým sýrům, vyráběným pomocí syřidla , nicméně někdy je třeba spotřebovat větší množství tvarohu a recept na takový sýr může být užitečný.
Výpočet syřidla Domácí výroba sýrů s nejlepším vybavením Pokud chcete vyrábět sýry doma je to jednoduché. Přestože výroba sýrů je obecně docela věda, Stanislava Smolová ukáže jednoduchý postup, který se podle ní nedá pokazit. Sýr lze vyrobit i zcela bez syřidla.
Jednodušeji už to nejde. Pokud si chceme výrobu sýru maximálně usnadnit a především urychlit, připravíme si sýr bez použití syřidla. Sýry je možné připravovat jednak z tvarohu, jednak ze sýřeniny získané enzymatickým působením syřidla.
Ingredience: Na počátku cesty k sýru stojí mléko, musí jít o mléko čerstvé, ne nějaké vysoce trvanlivé, odtučněné a všeho zbavené. Dále potřebujete startovací kulturu, syřidlo, camembertskou. Den po dni se protloukám recepty jak od své babičky, maminky, přátel a kamarádů a vybírám mezi nimi ty, které Vás určitě dostanou.
Dnes to bude bomba, kdo nezkusí, neuvěří! Sama jsem ho včera vyzkoušela a musím říct, že jsem lepší nejedla! Vybírejte tedy zda Vám bude více vyhovovat tekuté nebo práškové. Syřidla jsou vhodná pro výrobu všech druhů sýrů.
A podle množství mléka, které se chystáte zpracovávat. Pro orientaci: při zpracovávání v průměru 5l mléka denně Vám celá balení, tj. Poznámka: Syřidlo seženete v některých větších drogeriích nebo na internetu.
Koupit ho můžete ve formě tablet, sypkého prášku nebo jako roztok. Studené mléko nalijte do hrnce, přidejte kyselinu citronovou a dobře ji v něm rozmíchejte.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.