Její odborný (vědecký) název zní Triticum spelta (1). Z minerálních látek má hodně manganu, draslíku a hořčíku, obsahuje ale i vápník, železo, zinek, fosfor a síru. Oproti běžné pšenici špalda obsahuje více bílkovin, prospěšného tuku i vlákniny.
Nejprve si řekněme, co to vlastně špalda je. Jedná se o velmi starý druh pšenice, která se pěstuje po celém světě. Dříve byla velmi oblíbená. Postupem času ale zájem o ní upadal a nahradila ji takzvaná šlechtěná pšenice.
Už jsme si řekli, co je špalda. Pojďme se podívat ještě na to, proč je špalda tak výjimečná a proč vykazuje pozitivní účinky na naše zdraví. Ze všech obilovin najdeme ve špaldě největší podíl hodnotných bílkovin.
Současně obsahuje i minimum tuku. Je bohatá na vyhledávané nenasycené mastné kyseliny a vlákninu. Preto je ako stvorená pre pestovanie v ekologickej.
Co znamená podstatné jméno špalda ? Význam slova špalda ve slovníku cizích slov včetně překladů do angličtiny, nemčiny, francouzštiny, italštiny a ruštiny. Je typická tím, že její zrna jsou obalena dvojitou plevou. Ta je chrání před kontaminací, chorobami a znečištěným prostředím.
Odolnost vůči okolním vlivům je na jedné straně obrovskou výhodou špaldy, na druhé straně nevýhodou. Vzhledem ke své minimální reakci na hnojení umělými hnojivy, značné odolnosti proti škůdcům, chorobám a nepřízni počasí je vhodnou a často využívanou plodinou v ekologickém (organickém) zemědělství. Aký je rozdiel medzi špaldovou múkou a bielou múkou? A čo to tá špalda vlastne je ? Na všetky tieto otázky sme sa spýtali odborníčky, Márie Novosadovej. Z čoho vzniká špaldová múka?
Je to prastarý druh nešľachtenej pšenice. Co je to špalda Víte i vy, co je špalda ? Pokud ne, jste na správné adrese. Hodně skloňovaný výraz je zapotřebí objasnit, a tak se na něj soustředíme v následujících řádcích.
Sparda (スパルダ, Suparuda ?) is a humanoid spider villain. Espalda Spanish to English Translation - SpanishDict. Od jejího pěstování se postupně ustoupilo – z trhu ji vytlačila šlechtěná pšenice s vyššími výnosy. Na umělá hnojení však špalda reaguje minimálně a je také odolnější proti škůdcům, v porovnání. Má aj protirakovinové účinky, a to práve vďaka tomu, že betakarotén a tiokyanát podporujú regeneráciu buniek.
Spomínané estrogény prírodného pôvodu môžu podľa niektorých odborníkov pôsobiť priaznivo pri. Výjimečná svým složením a zajímavou ořechovou chutí. Proč je tento druh mouky lepší než ostatní? Jaké výhody vám její konzumace přinese? Přečtěte si náš článek.
V dnešnom trhu môžete nájsť najviac rôznych produktov, ktoré sú doporučené na konzumáciu. Medzi tieto bežné obilniny špalda , ktoré sa začali prejavovať jeho popularita v poslednej dobe, ale už je pevne usadený v potravín na trhu. Rozdíl mezi ní a klasickou bílou moukou je ten, že při výrobě celozrnné mouky je použito celé zrno, díky čemuž je zachován vysoký obsah nutričně cenných látek. Dále se ze špaldy dá připravit řada chutných omáček, polévek, knedlíků, krupic, vloček, musli. I celiaci špaldu snášejí mnohem lépe než jakýkoli jiný druh pšenice.
Je považována za zdravější alternativu šlechtěné pšenice (pšenice ozimé). Jak je z názvu patrné, špalda se řadí mezi pšenici, konkrétně mezi rozpadavý typ. V současnosti je pěstována téměř výhradně na polích biofarmářů. Nabízí se otázka, proč se pšenice špalda pěstuje a prodává v menší míře a za větší peníze než šlechtěná pšenice, kterou všichni známe a používáme.
V průběhu šlechtění pšenice se dokázalo docílit. Semolina neboli semolinová mouka je pšeničná krupice umletá z tvrdé neboli tvrdozrnné pšenice (Triticum durum). Používá se zejména na výrobu kvalitních těstovin nebo pro přípravu semolinových (pšeničných) kuskusů, bulgurů a chalv.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.