úterý 16. dubna 2019

Mandlová mouka jak vyrobit

Mandlová mouka má také určité vady. Je jasné, že při tepelném zpracování ztrácí velkou část zdraví prospěšných látek a nasycené kyseliny podléhají oxidaci. Je sice bezlepková, ale stále se jedná o mouku a při konzumaci různých pečiv v jistém smyslu „šidíme“ své smysly. Pocit nasycení se dostavuje později.


Známá je především mouka , kterou distribuuje řetězec Marks and Spencer, kvalitní je také mandlová mouka z drogerie Rossmann.

Koupě mandlové mouky však není právě levnou záležitostí. Mezi takové mouky patří ty vyrobené z ořechů. Výhodou je, že si zachovávají nutriční vlastnosti ořechů, obsahují vitamíny, minerály i pro tělo důležité mastné kyseliny.


Takže jak můžete vidět, skutečně záleží na vašich konkrétních potřebách a preferencích. Kokosová mouka a mandlová mouka – obě jsou silné v obsahu bílkovin, ale mají různé chování při vaření nebo pečení. Je jednou z nejoblíbenějších ingrediencí zdravého či zcela bezlepkového pečení. Kromě toho si z ní můžete vyrobit i výborné domácí mandlové mléko.


This feature is not available right now.

Please try again later. Mandle jsou zdrojem některých vitaminů a minerálů, například hořčíku, fosforu, zinku, vápníku a vitaminu E. Navíc obsahují nenasycené mastné kyseliny, které působí preventivně při některých onemocněních. Je křupavější, více se drobí a není tak hebká na dotek. Ze zdravotního hlediska je. Na počátku svých experimentů jsem mandlovou mouku hledala v bioobchodě mezi ostatními druhy mouky :-).


V zahraničí jí koupit můžete. Ale není to vůbec třeba, obvykle je také poměrně drahá. Můžete si jí vyrobit kdykoliv doma za pár minut. Nejspíš tušíte – vezměte celé mandle a namelte je. Zdravé recepty, lehké, dietní a přitom výborné.


Nikdy nebylo snazší jíst dobře a být při tom fit. Stačí si vybrat z vyzkoušených receptů. Pokud netrpíte alergií na ořechy, tato jemně sladká mandlová mouka dodává pokrmům bílkoviny, vlákninu, ale zejména vitamin E. Smíchejte ji jako jednu čtvrtinu s jinými bezlepkovými moukami a pusťte se do pečení koláčů či zákusků s neodolatelnou chutí.


Zatímco třeba kokosová mouka má neutrální, lehce sladkou chuť, mandlová mouka a mandlová moučka chutnají přesně jak mandle. A právě tato mandlová příchuť může ubýt velmi zajímavý doplněk ve vašich receptech.

Nejlepší je uchovávat mouku z mandlí v chladničce, aby se zachovala její svěžest mezi použitími. Ze žaludové mouky vlastnoručně vyrobené doma můžeme rovnou udělat i slavný Foglarův zálesácký dort ze žaludů podle receptu z Kroniky Ztracené stopy. Na trhu je sice běžně dostupné, ale často stojí nemalé peníze. Já vám dnes ukážu, jak si ho vyrobit během jedné minuty doma.


Jednodušeji už to opravdu nejde. Ačkoli to má nějaké odlišnosti od toho pšenice, to může být používáno v prakticky nějaký druh chleba, koláč, sušenka nebo koláč. Madlenky se podobají českým pracnám, ale jsou chuťově jemnější, vláčnější a nadýchanější. Vyzkoušejte tento recept s lahodným výsledkem.


Dýňová mouka je bohatá na vlákninu, bílkoviny a je ceněna pro vysoký obsah vitamínu E. Je vhodná jak na pečení tak na zahušťování pokrmů, neboť absorbuje hodně tekutin a tuků. Při plné náhradě za jinou mouku při přípravě pečiva je vhodné přidat vejce navíc, aby se těsto nedrolilo. Mouku si můžete umlít i doma. Taková mouka má řadu výhod a vynikajících vlastností. Jak na domácí mletí mouky?


Pokud se zaměřujete na zdravou výživu, jistě rádi víte, co jíte. Domácí mletí mouky je tak prvním krokem například k perfektnímu domácímu pečivu, jehož kvalitou si můžete být. Hrachová mouka se vyrábí semletím sušeného hrachu.


Je přirozeně bezlepková a lze ji použít pro bezlepkovou dietu. V hrachu jsou obsaženy aminokyseliny jako je lysin a minerální látky - hořčík, fosfor a draslík.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky