Jak zelí správně naložit. Předpokládejme, že máte připravené zelné hlávky, nádobu, kruhadlo, sůl, koření a chuť do práce. Hlávky nejprve očistěte od špinavých, potrhaných a plesnivých listů, operte je v čisté studené vodě a nakrouhejte (nebo při menším množství nakrájejte) na hrubší nudličky. Kysané zelí překrájíme a je-li příliš kyselé, propláchneme jej vlažnou vodou.
Okapané zelí vložíme do hrnce, okmínujeme, zalijeme horkou vodou, přiklopíme pokličkou a vaříme.
Mezitím si nakrájíme na jemno cibuli. V kastrolku zahřejeme sádlo (olej), vsypeme na něj cibuli a necháme ji zpěnit. Podle toho jak je nádoba se zelím velká, necháme ji 1-dny v teple (kolem °C) a teprve pak ji přemístíme do chladné místnosti (asi 8-°C) k dalšímu kysání. Zpočátku můžeme zelí čistou, dřevěnou palicí opakovaně stlačovat - tím podpoříme fermentaci a únik plynů. Domácí kysané zelí recept.
Připravit domácí kysané zelí je jednodušší, než si myslíte. Sterilizujte bílé i červené zelí. Recept je více než snadný.
Vzpomínám si, že i moje babička ho takto dělala a jak jsme si pochutnávali. Ráda bych ho zkusila, ale nevím si trochu rady. Když zelí vařím, podliju ho vodou, kterou pak sliji a chutím ho už suché. Než přidám tedy brambůrek a cibulku, mám ho také slít? Pokud ne, tak jak velkým.
Nebojte se zkombinovat jakékoli druhy zeleniny, které se hodí na kvašení. Můžete přidat i trochu kmínu, nebo trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru. Plněné knedlíky se zelím.
Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit. Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí, je tu náš článek s podrobným návodem. Dnes si ukážeme, jak lehce udělat domácí kysané zelí.
Více info naleznete v přiloženém článku. Filoména Božetěchov á 17. Je často používáno jako příloha nebo dokonce jako ingredience do salám.
Nakrouhané zelí propláchneme vodou a dáme na mírný plamen do velkého hrnce zpočátku odkryté a podlité jen vodou, aby vyprchaly čpavé látky.
Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli. Přidáme ji k zelí společně s kmínem, cukrem a solí. Bramboru oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle a přidáme ji do téměř měkkého. Tématické fráze: kysané zelí recepty z něj jak uvařit kysané zelí vařené kysané zelí dušené zelí bílé kysané vařené kyselé zelí recept varene kysele zeli recept na vařené kyselé zelí vařené kysané zelí recept červené zelí kysané kysele zeli recept jak uvarit kysele zeli vařené zelí k masu kyselé zelí jako. Po zjištění časopisu dTest, že v kupovaném kysaném zelí je jen minimum vitaminů, jsme hledali způsob, jak na kysané zelí doma.
Pojďme se zaměřit na to, jak uchovat kysané zelí a jak si jej připravit v domácích. Tady jsou v podstatě dvě základní možnosti. Buď uděláme klasické kysané zelí , ke kterému přimícháváme i křen – postup viz boxíky – 3. Anebo uděláme zelí , které kvasit nebude.
Plníme do sklenic, v případě potřeby zavaříme. Na druhou variantu budeme potřebovat i jiné ingredience. Takto konzervované zelí můžeme použít stejně jako zelí kysané , to znamená pro další tepelnou úpravu nebo bez tepelné úpravy s ochucením jako salát.
Luboš Dupač, Nesvačily. Do hrnce nastrouháme tři hlávky zelí , zalijeme je horkou vodou a necháme přejít varem. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu. Naplněné skleničky uzavřeme víčky omnia, dáme k teplu na podnos z umělé hmoty. Zelí naložené narychlo.
Asi za týden se víčka pomalu sama vrátí do původní polohy a zelí je hotovo. Takto si můžeme udělat kysané zelí třeba jen z jedné hlávky. Naložení, respektivě recept na kysané zelí , si ukážeme krok za krokem jednoduše pomocí fotografií.
V podstatě Vám ukážu, jak si doma sám zelí nakládám. Nejdříve je potřeba koupit pěkné hlávky zelí. V ČR je zelí dražší než třeba v Polsku, ale stejně Vám doporučuji.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.