pondělí 23. května 2016

Stavba pece na chleba

Výroba pecí na pizzu, chleba , koláče, mäso a iné s novou technológiou formou povrchovej izolácie s minerálnou vlnou rockwool. Pece sú novinkou na trhu s izol. Stavba zahradní pece 1. Opékání, grilování, příprava pokrmů na kameni nad ohněm to je všechno super, ale nejuniverzálnějším prostředkem pro vaření na zahradě je jednoznačně pec!


Líbí se mi možnost vaření a pečení venku, a proto jsem se rozhodla (po prostudování spousty knih a návodů) uplácat z hlíny venkovní pec na chleba.

Pořad: ČT - Toulavá kamera Redaktor: Roman Šulc, Kamera a střih: Jan Kubka Vysíláno: 17. První den jsme strávili přípravou základů a samotná stavba pece nám trvala dva dny. Hotová pec (hrubá stavba ). Už dávno jsem si chtěl postavit pec na chlebe nebo pizzu dle mých představ. Kde jinde jdou vaše představy realizovat, než právě doma. Na hurdisky příjdou skleněné střepy, slouží jako tepelná izolace.


A celé se to zalije betonem, na který se naskládají šamotové cihly.

Tím máme hotové dno pece. Posunutí bednění se může provést až po úplném. Stejně tak pokud je kopule z plechu, tak také nebude péci sálavým teplem jako opravdová pizza pec na dřevo. To odstartovalo vlnu zájmu o domácí chleba a následně také o tradiční chlebové pece.


Dnes se takové pece staví většinou na zahradě anebo se stávají doplňkem letní venkovní kuchyně. Zhotovení chlebové pece není nijak složité, ale vyžaduje přesné dodržení pravidel. Níže popsaný postup berte jen jako. Během několika dnů lze společnými silami vystavět na zahradě krásnou hliněnou pec, a vytvořit tak místo pro vzájemné setkávání a hodování.


Připravené jídlo z pece chutná nesrovnatelně lépe než z klasické. Chtěli byste si pochutnat na křupavém domácím chlebu nebo si upéct pizzu ve vlastní peci? V praktické příručce najdete návod na stavbu venkovní pece na chleba a pece na pizzu v interiéru. Autor, který je zároveň stavitelem uváděných pecí, popisuje postup stavby krok za krokem.


A to všetko na jedno rozkúrenie! Palivo na kúrenie v „pizza peci“ Drevo do pece musí byť suché, ideálne aspoň pod vlhkosti. Na rozkurovanie môžete použiť aj mäkké drevo, no na kúrenie výlučne tvrdé, okrem agátu, pretože ten je jedovatý.


Správne skladované drevo do pizza pece schne asi roky, dub aj roky na.

Zahradní pec můžete využít pro přípravu řady pokrmů, například na pizzu, na chleba a celou řadu masových pochoutek. Predtým je ale ešte treba pripraviť si materiál. Samotná stavba pece trvá dva dni.


Na výstavbu pece je potrebná hlina (zhruba fúrikov) – najlepšie kopaná, piesok (– fúriky) – opäť najlepšie kopaný. Následne je potrebné určiť pomer piesku a hliny. Na zatápění se používá chrastí, pak se topí hlavně tvrdým bukovým a dubovým dřevem. Teprve po vymetení a vyčištění pece se do ní vsazuje chleba. Do této pece se vejde osm bochníků.


Pečení trvá zhruba hodinu. Pan Hyška nám prozradil, že v peci zkusili upéct i pizzu, buchty a maso – a byly výborné! NA CO BYSTE SE CHTĚLI ZEPTAT OHLEDNĚ PECÍ NA PIZZU Zahradní pece na pizzu a chleba 2. Většina lidí zná kamna, skoro každý krb a mnozí se setkali s kachlovým sporákem.


STAVBA PECE NA PIZZU A CHLEBA – V DOMĚ I NA ZAHRADĚ.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky