pátek 30. března 2018

Sušené jablka

K napísaniu tohto receptu ma inšpirovala diskusia na tému: Už sa vás zima opýtala? Okrem rôznych zaváranín a džemov spracovávame i jablká, ktoré nie sú súce na dlhé skladovanie, lebo sú nejako poškodené či červivé. Tento rok sme nerobili ani nastrúhané jablká vo vlastnej šťave na plnky do koláčov, ale ani sušené jablká, lebo tento sme mali neúrodu jabĺk. Zdravé vyhrýzanie na zimné večery?


Presne tak možno nazvať jablkové čipsy – sušené jablká.

Pripraviť si ich možno aj doma, preto ak máte množstvo popadaných jabĺk, či bohatú úrodu, rozhodne okrem varenia džemu, zavárania, prípravy muštu a ďalších rôznych známych jablkových vychytávok vyskúšajte aj sušené jablká. Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca mm - mm a skládáme na mřížku nebo plech s pečícím papírem - těsně vedle sebe. Nejvhodnější doba na přípravu křížal je s nástupem topné sezony, jelikož doba schnutí se. Využite najmä sezónne ovocie z vlastnej záhrady, ako sú hrušky alebo jablká.


Jablká a hrušky sú najdôležitejším ovocím pre každého Slováka, kto nemal babičku na dedine a nezbieral ich čerstvo spadnuté zo stromu? Sušené jablká obsahujú približne g vlákniny a približne kalórií.

Teraz už zbierať nemusíte, stačí roztrhnúť balenie a môžete maškrtiť sušená jabĺčka v zime aj v lete. CHRUMKAVÉ SUŠENÉ JABLKÁ. Ponúkame Vám pravé, chrumkavé sušené jablká zo slovenského ovocia. Obsahujú veľa prírodnej vlákniny, ovocného cukru a cenných antioxidačne pôsobiacich látok.


PÔVOD A KVALITA OVOCIA, KTORÉ SUŠÍME. Ovocie, ktoré sušíme pochádza od špičkových slovenských pestovateľov. Ahojte neviete niekto poradit ako usušiť jablcka tak aby boli chrumkave?


Aj o tom sa diskutuje na Modrom koníku. Prečítaj si skúsenosti a názory. Prehľadný sortiment - voliteľná gramáž - akciové ceny - rýchle doručenie. Sušené ovocie je bohaté na cukor (fruktózu a glukózu), preto ho mnohí považujú za energetickú bombu.


Ak ho však porovnáme napríklad s mliečnou čokoládou, obsah kalórií je zhruba polovičný. A čo je najdôležitejšie, sušené ovocie poskytuje telu zdroj dôležitých živín. Doba sušení je podle topení, ale v průměru za dne.


Jablka k sušení dáváme na radiátory. Já jsem do loňska sušila také na radiátorech, dělalo se tak u nás odjakživa.

Letos jsem si udělala radost a koupila sušičku a nemůžu ji vynachválit. Nestačím sušit, jak mizí pod. Recepty pre chutný život. Hrušky sú výrazne sladšie, v ústach po nich ostáva pocit ako po cukríkoch.


Aj keď sú chrumkavé, nie sú tak krehké ako jablká. Majú pevnejšiu štruktúru. Na jedenie treba použiť naozaj aj zuby, ale sú mimoriadne zaujímavé v tejto podobe, ak ste ešte neskúsili. Sušené hrušky sú pre mňa jedným z objavov tejto jesene. Kyselé syrové jablko (obsahuje kyselinu jablečnou) vyvolává dráždění sliznice, dušením jablka se snižuje jeho kyselost a zlepšuje stravitelnost (nemá však živou energii a enzymy).


Pokud se při dušení přidá skořice uchová se zásaditost jablka ( zvýší se stravitelnost a snižuje množství kyseliny jablečné). Výsledná chuť usušených křížal samozřejmě závisí na použitých jablkách. Vybíráme pro Vás ty nejchutnější odrůdy!


Ostatné - Susene jablka bazár. Predajte ľahko a rýchlo na Bazoš. Cez 4tisíc užívateľov za deň. Nájdite čo potrebujete vo Vašej kategórii.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky