úterý 13. února 2018

Jak naložit zelí do sklenic

Potom zelí natlačíme do l sklenic tak,aby v každé byla i šťáva a zavíčkujeme. Můžeme použít i šroubovací víčka. Vždy si udělám do zásoby jen až sklenic zelí. Když zelí dojde, udělám další várku.


Nyní jsem udělala jen z jedné hlávky zelí , která vážila kg a mám sklenic kvašeného zelí. Pak zelí dřevěným tloučkem, velkou vařečkou se zploštělým koncem či vyvařenou dřevěnou paličkou na maso zhruba 10–minut tlučte, aby získalo jasnější barvu, a hlavně pustilo šťávu.

Pokud nemáte zelák nebo kvašák, můžete zelí nakládat i do sklenic. Zelí očistíte, omyjete, nakrouháte a dáte do větší mísy. K zelí přidáte sůl, případně další koření (viz boxík 1).


Necháte uležet aspoň hodiny, než krouhanka pustí šťávu. Nakrouhané zelí promícháme se solí a kmínem nejlépe v dětské vaničce a necháme asi hodiny stát, až začne pouštět šťávu. Sklenice uzavřeme Omnia víčky, naskládáme.


Jemně nakrájené červené nebo bílé zelí vsypeme do vařící osolené vody. Na litr dáváme g soli.

Dobře okapané zelí urovnáme do sklenic a proložíme propláchnutým kořením. Uzavřeme víčky, ne úplně nadoraz! Když přestane šťáva vytékat, víčka dotáhneme. Nakládání zelí není nijak složité.


Kysané zelí je plné vitamínů a určitě si zaslouží pozornost. Plněné knedlíky se zelím. Málo která hospodyňka však ví, jak zelí naložit. Stačí přeci zajít do supermarketu a kysané zelí si koupit.


Pro ty, kteří přeci jen upřednostňují domácí výrobu kysaného zelí , je tu náš článek s podrobným návodem. Zelí můžeme dát i do větších sklenic. Není lepší mít domácí zelí ? Menší, rychlé video, kde je možnost zjistit, jak ručně naložit zelí. Můžete je pak přendat do sklenic a sterilovat při °C asi minut. Tradiční česká jídla, které se bez kysaného zelí nedokážeme představit.


Alternativní postup na nakládání zelí přímo do zavařovacích sklenic najdete zde. Veškeré připravené ingredience na nálev smícháme a přivedeme k varu. Zelí nakrouháme a cibuli nadrobno nakrájíme.


Do vařícího roztoku dáme zeleninu a vše povaříme.

Křen nastrouháme a do odstavené směsi vmícháme. Směs potom naplníme do sklenic , zavíčkujeme a následně sterilujeme minut. Nechte zelí alespoň dvě až tři hodiny uležet, aby pustilo vodu, poté ho začněte pěchovat do sklenic. Jako sklenice můžete použít klasické zavařovačky, ty musí být pořádně umyté a vyvařené, aby byly vysterilizované. Do sklenic pak zelí pořádně natlačte, tak aby pustilo šťávu a zmizely všechny vzduchové bubliny.


Předpokládejme, že máte připravené zelné hlávky, nádobu, kruhadlo, sůl, koření a chuť do práce. Jak zelí správně naložit. Hlávky nejprve očistěte od špinavých, potrhaných a plesnivých listů, operte je v čisté studené vodě a nakrouhejte (nebo při menším množství nakrájejte) na hrubší nudličky. Dnešního dne jsem krouhal zelí do kameninové nádobya asi 2kg. Hledal jsem proto inspiraci na internetu a tudy jsem se dostal na Vaši stránku.


Velice mne to zaujalo a zbytek nastrouhaného zelí jsem tedy nacpal do sklenic , jak doporučujete. Myslím, že je to dobrý nápad. Výsledek Vám sdělím touto cestou asi za týdny. Připravené špekáčky propíchněte vidličkou, aby nasály maximum láku. Do velké a čisté sklenice začněte vrstvit cibuli, feferonky, bobkový list, kyselé okurky, případně další přísady, kterými prokládejte špekáčky.


Postupně zalijte lákem až nahoru. Před uzavřením se sklenicí lehce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.

Oblíbené příspěvky