Návod jak správně založit příbory. Příbory se kladou zevnitř ven od talíře. Začněte tedy příborem pro hlavní cho masový příbor nebo rybí příbor.
Jako další položte doprava polévkovou lžíci. Při zakládání příborů postupujeme od samotného talíře směrem ven.
Pokud budeme v roli hostů, budeme vědět, že na první chod používáme příbor nejvzdálenější od talíře. Hned za ním je po pravé straně. Pokud si dlouhé těstoviny dopřáváte častěji, seženete u nás vhodné špagetové příbory a také máme různé druhy italských strojků na těstoviny. A ještě jedna rada na závěr: Nezapomeňte, že těstoviny musíte vařit ve velkém množství osolené vody a bez oleje.
Vždy záleží na chodech, které chceme podávat. Další příbor se zakládá těsně před nebo zároveň s chodem. Jídelní příbory jsou umisťovány při prostírání vedle talíře podle pořadí podávaných chodů.
Blíže talíři se pokládají příbory, kterými se bude jíst později.
Na jednu stranu talíře se pokládají maximálně tři kusy. Růže z listového těsta. Jednoduchý recept - málo surovin - rychlá příprava - skvělá chuť - krásné na pohled. Sněhové vločky na sklo - návod a šablony.
Stejně jako u příborů i při chystání sklenic je potřeba střídmost. Maximálně by u každého talíře měly být tři sklenice, lepší jsou však jen dvě, s tím, že v případě změny pití se sklenice vymění. Sklenice na víno patří ke špičce hlavního nože a za ní má pak své místo sklenice na vodu. Jestliže podáváte chléb a máslo, stojí nalevo od vidličky talířek na chléb s malým nožem na máslo. Zakládání příborů se řídí podle dohodnutého menu, postupujeme vždy směrem od talíře.
Vzdálenost mezi jednotlivými příbory je – mm, vzdálenost od kraje stolu je cm. Základní příbor (k hlavnímu chodu) je první u klubového talíře, jeho přesnost založení rozhoduje o přesnosti založení sklenic. Stolničení – soubor činností, který vykonávají číšníci, servírky, barmani, baristé a někdy i kuchaři u stolu hosta v restauracích nebo u barové desky, tedy podávání pokrmů a nápojů, zakládání příborů a skla. Servis – ve smyslu stolničení jde o soubor činností související s podáváním pokrmů a nápojů. Tato publikace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Projekt – Inovace výuky gastronomie CZ. Host musí vědět, že na první chod používáme příbor nejvzdálenější od talíře. V případě, že v nabídce budou ryby, zakládáme i speciální rybí příbor.
Sklenice k hlavnímu chodu se zakládají centimetr nad špičku nože masového (hlavního) příboru. Měli by být poskládané dle pořadí, v jakém budeme pít nápoje. Papírové ubrousky Infibra z řady Professional, nám umožňují vytvořit správnou atmosféru s dotekem kvality. Infibra je řada velmi kvalitních ubrousků z rodiny Celtex, které snadno uspokojí.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Provozuje Národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.