Tento nálev na okurky na jednu sklenici se používá, když nám při zavařování okurek zbyde jedna nebo dvě sklenice, ale nestačí nám nálev. Nebo také když zavařujeme menší množství okurek a nevyplatí se nám nálev vařit. Já to také někdy používám, když mi ve skleníku dozraje menší množství okurek. Až máme sklenici plnou, zalijeme ji horkou vodou, zavíčkujeme a narovnáme do zavařovacího hrnce. Přivedeme k varu a od té doby sterilujeme pouhých minut při 100°C.
Vytáhneme a po vychladnutí otočíme dnem vzhůru, necháme do rána stát a druhý den, již zase otočené zpět, je uložíme.
Tématické fráze: nálev na okurky bez zavařování nálev na okurky na jednu sklenici nálev okurky zavařování okurek deko okurky bez nálevu zavařování okurek po jedné sklenici okurky nakládačky recept nálev na okurky deko zavařování okurek bez nálevu zavařování okurek v zavařovacím hrnci zavařování okurek nálev. Kvašáky vydrží opravdu až do nové sklizně, pokud se ovšem nesnědí. Zatímco normální rychlokvašky musíte během dnů sníst.
Já jsem s těmi svými dokonce vyhrál malou sázku. Bylo to v květnu, kdy mi v jedné restauraci nechtěli věřit, že mám kvašáky. Po ukončení mycího - v tomto případě „zavařovacího“ – programu sklenice necháte vychladnout opět postavené na víčku, tedy dnem vzhůru.
Rady a tipy pro zavařování okurek. Podobně jako u všech činností existují i pro zavařování okurek dlouhou praxí osvědčené rady a tipy.
Zde jsou některé z nich, díky kterým. Koření dávkuji špičkou škrabky na mrkev. Z větších okurek dělám podélné řezy - napůl či na čtvrtinu. Připravte nálev a povařte asi minut.
Do poloviny sklenice narovnejte okurky (ty větší), dále přidejte kolečka cibule, koleček mrkve, kostiček křenu, celerovou nať a kopr, dorovnejte okurkami (malými) a zalijte. Nálev ze tří litrů vyjde. Sterilujte minut na °C. Doba zavařování menších sklenic se zkrátí v poměru k jejich velikosti.
Například sklenici l zavařujeme při výkonu 7W jen minuty. Do mikrovlnné trouby je poté stavíme na otočný talíř po jeho obvodu. Ve sklenici si vytvořte lůžko z vrstvy cibule, papriky, zelí a na něj položte vrstvu klobás – opakujte, poslední vrstvu však musí tvořit zelí. Do vrstev vložte i bobkový list a kuličky nového koření – nepřežeňte množství. Nakonec zalijte nálevem a zavařujte po dobu jedné hodiny na stupňů.
Anebo dát do lednice a při první příležitosti sníst. Také jednu sklenici v lednici mám. Ačkoliv snad ani nepamatuju, že by někdy nechytla. Letos se to povedlo jedné sklenici.
Ikdyby něco nechytlo, poznáte časem, že se nálev zakalí a ze sterilovaných okurek budete mít kvašáky. Zajímavý nádech získají ale třeba i se zázvorem, křenem nebo celerem, záleží jen na vaší chuti. Obvykle je stačí sterilovat ve sklenici s objemem litru asi 20–minut při stupních Celsia. Ale znáte to: každá okurka je jinak. Na dno každé sklenice dáme cukr, sůl, koření, ocet a pak rovnáme okurky , které prokládáme zeleninou, koprem a listem.
Výše uvedené ingredience používám, když se někdy stane, že mi zbyla jedna sklenice okurek , ale již nezbyl nálev. Další faktor, který ovlivní dobu zavařování , je výkonnost vaší mikrovlnky. Nezapomeňte, že časy jsou uvedeny při zavařování jedné sklenice – vy je musíte vynásobit, nezavařujete-li po jedné sklenici.
Zavařování je jeden ze způsobů tepelné konzervace potravin, při které se pokrm ve sklenici těsně uzavřené víčkem ohřívá na teplotu kolem °C nebo vyšší. Ohříváním uzavřených sklenic ve vodě nebo páře dojde k uvaření a pasterizaci pokrmu. Zároveň je z nádoby vytlačen přebytečný vzduch, který se vlivem.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.