Brambory oškrábeme, nastrouháme na jemném struhadle. Přidáme vejce, sůl a polohrubou mouku, abychom vytvořili tužší těsto. Sedmidenní kynuté těsto (Ludo tjesto-bláznivé těsto ) Do pekárny nalijeme podmáslí, přidáme mouku a ostatní ingredience. Zapneme na program na pečení chleba - dle druhu pekárny který máme a jak jsme zvyklé. Pár praktických doporučení: Je dobře všechny suro.
Můžete je také vkládat lžičkou, kterou vytvarujete knedlíčky, ale mnohem lepší je použít síto.
Těsto musí odpadávat po kouskách. To, že jsou hotové poznáme tak, že plavou na hladině. Prostě tak, jak vám halušky chutnají. Halušky následně přes cedník přeceďte. Umícháme tuhé těsto , které přes cedník na halušky propasírujeme do vařící osolené vody.
Kdyby se zdálo, že těsto je příliš řídké, tak jej zahustíme ještě moukou. Na zkoušku dáme do vody kousek těsta, když se nerozvaří, máme těsto tak akorát. Vaříme asi deset minut.
Hodně záleží na vodnatosti brambor, mouku přidáváme opatrně. Do vroucí osolené vody buď nožíkem z prkénka odkrajujeme, nebo stěrkou přes speciální cedník tlačíme malé nočky, které jsou uvařené ve chvíli, kdy vyplavou na hladinu. Solte až úplně na konec přípravy těsta!
Jinak by pustilo moc vody a potřebovalo by víc mouky. Vše společně uhněteme ve vláčné těsto , které by mělo být přiměřeně řídké. Propasírujeme ho před cedník na halušky přímo do vroucí vody a několik minut vaříme. Malé nočky ze syrových brambor nejsou náročné ani na suroviny, ani na přípravu.
Chce to jen správný grif, odhadnout hustotu těsta a pořídit si speciální cedník na halušky , přes který se těsto protlačuje rovnou do hrnce s vařicí vodou. Bramborové halušky vyrobíme nastrouháním kila syrových brambor, které promícháme s 3g hladké mouky a solí. Vmícháme kvedlačkou mouky tolik, abychom měli polotuhé těsto. Přes síto s velkými dírami promícháme těsto nad hrncem s vroucí vodou. Až halušky vyplavou na hladinu, jsou hotové.
Promastíme je máslem či sádlem, aby se neslepily. Někdy se do těsta přidávají strouhané syrové. Na rozdíl od originálního haluškovadla ti na toto stačí dvě ruce a haluškové těsto tam můžeš vyklopit najednou. Používám bulharskou fetu, kterou tu máme výbornou.
Základní těsto na halušky z nastrouhaných brambor, hladké a hrubé mouky, vejce a soli.
Správně by se těsto na halušky měly dělat ze syrových, najemno nastrouhaných brambor. Já se s tím většinou nematlám a dělám to z pytlíku. Vodu není nutné solit, halušky bohatě dochutí bryndza. Taky se při každé cestě na Slovensko těšíte na jejich úžasné halušky s čerstvou brynzou? Máme pro vás dobrou zprávu: udělat si je podle opravdu výborného receptu můžete už dnes u sebe doma.
Vypracujeme v těsto , které protlačíme přes haluškové síto do vařící osolené vody. Uvařené halušky vsypeme do podušeného zelí a posypeme orestovanou slaninou. Horké halušky můžeme též posypat směsí strouhaných sýrů.
Tohle jídlo nedělám doma zas tak často ze dvou důvodů.
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.